Recensie Wetenschappen in beeld
door Margreet de Heer


 

Wetenschap saai?
Ik dacht 't niet!
Een tijdje terug las ik het boek 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' van Bill Bryson, waarin hij niet alleen de ontwikkeling van de wetenschap helder en in begrijpelijke taal uitlegt, maar bovendien allerlei vreemde figuren die de wetenschap rijk blijkt te zijn voor het voetlicht brengt.
In zijn boek trekt een wonderlijke stoet vreemde vogels aan de lezer voorbij: Wat te denken van James Hutton, de 'vader van de moderne geologie', die dikke boeken vol met doorwrochte theorieën schreef, waarvan de wetenschappers niet toe durfden te geven dat ze er eigenlijk geen snars van begrepen. Eén van Hutton's zinnen kon een hele pagina beslaan!
Of van William Buckland die Gods schepping in kaart probeerde te brengen door zich er doorheen te eten! Elke week stond er een ander dier op tafel – gebraden cavia, muis in beslag, gegrilde egel, gekookte zeeslak – zeer tot afgrijzen van de mensen die hij aan zijn dis uitnodigde, die bovendien de stuipen op het lijf gejaagd kregen door de vrijelijk door Buckland's huis scharrelende wilde dieren!
En dan heb ik het nog niet eens gehad over als schooljongens met elkaar vechtende wetenschap- pers zoals Marsh & Cope – die elkaar in de jacht op fossielen het licht in de ogen niet gunden of Richard Owen die wel heel erg ver ging om zijn briljantere collega Gideon Mantell he-le-maal kapot te maken...
Fantastisch boek, maar goed ik zit hier niet om gewone boeken te recenseren...




Zo goed is het duidelijk op Bill Bryson's meesterwerk geïnspireerde stripboek Wetenschappen in beeld van Margreet de Heer net niet, maar het is dan ook onmogelijk om in een strip zoveel ter berde te brengen als Bryson dat in zijn meer dan 600 pagina's dikke boek deed.
Na de filosofie en de religie werpt theologe en striptekenares Margreet de Heer zich nu op de wetenschap. Dat doet ze heel overtuigend en losjes en ze voert daarbij – net als in haar vorige boeken – zichzelf en haar man Yiri op als vertellers.
Aan de hand van een rode draad – die ze zelf nu en dan wat extra onder de aandacht brengt omdat de lezer bedolven dreigt te raken onder feiten – schetst ze een heel goed beeld van wat de wetenschap ons gebracht heeft en hoe ze ontstaan is.
En van de eeuwige discussie die de wetenschap kenmerkt. In de strip zijn Yuri en zij het lang niet altijd eens over datgene wat ze de lezer vertellen en zo geven ze op speelse wijze de controverse aan.

Door ruimtegebrek zijn de gekke geleerden er een beetje uit weggevallen, maar ze slaagt er wel in allerlei complexe zaken helder uiteen te zetten. Bij haar uitleg van de quantum theorie raakt ze me kwijt, maar daar kon ik in Bryson's boek ook al geen chocola van maken!




Margreets tekeningen zijn simpel, maar doeltreffend en grappig. Ze maken het verhaal luchtiger en verhogen de leesbaarheid. Wat me een klein beetje stoort is de inkleuring van Yiri Kohl; een meer heldere inkleuring zonder modderige schaduwrandjes had ik mooier gevonden, maar het staat het leesgenot niet in de weg en een boek als dit koop je eigenlijk niet voor de plaatjes, maar voor het verhaal en dat is helemaal geslaagd:
Wetenschappen in beeld is voor de wetenschap wat Van nul tot nu voor de Vaderlandse geschiedenis was!



(HH)