Recensie De maanbeer 1: Fort Sutter
door Florent Bossard & Sebastien Viozat


 

De Collectie 1800 jongt vlot aan. Twintig delen zijn er inmiddels verschenen en daar zit – eerlijk gezegd – niet veel soeps tussen. Nou ja... Misschien is dat iets te kort door de bocht! Ik persoonlijk was wat teleurgesteld toen ik als liefhebber van oude horrorfilms de Frankenstein- en Dracula-delen uit deze collectie las. Pulpstrips die weinig met de oorspronkelijke verhalen meer te maken hadden.
Een gunstige uitzonderingen op deze regel zijn de westerns die zich vreemd genoeg in dit gezelschap van pulpiconen ophouden. 'Tuurlijk, westerns spelen ook in de 19e eeuw, maar dat is de enige link tussen 'cowboy- strips' en de overige verhalen die deel uit maken van deze reeks.
Alamo
vond ik al goed, maar het zojuist verschenen De maanbeer is helemaal voortreffelijk!



Fort Sutter in Sierra Nevada is een vergaarbak van leeglopers en mislukkelingen. Er is nauwelijks legerleiding en geen enkele discipline. Dat verandert als Rufus Wade een kapitein in de sneeuw rond het fort aantreft.
Kapitein Joshua Flint heeft als enige een slag met de Washoes indianen overleefd. De mannen in het fort rekenen bij zichzelf af en gaan er van uit dat Flint wel een lafbek zal zijn die zijn kameraden in de steek liet. Niets blijkt minder waar als ineens de woedende Washoes rond fort Sutter opduiken!
Wat is er gebeurd bij Cave Rock? Wat had het leger te zoeken bij die heilige plaats van de Washoes?
Dat laat zich gemakkelijk raden: Goud.
Er worden weer eens smerige spelletjes gespeeld...


Het verhaal van Sebastien Viozat is boeiend en goed verteld. De tekeningen van Florent Bossard zijn losjes maar fraai en zijn inkleuring is bijzonder sfeervol.
Prima eerste deel van een tweeluik!
Zo zie je maar weer: je moet geen collecties volgen, maar je neus voor goede boeken gebruiken...


(HH)