Recensie Jeronimus 3 HC
Batavia's kerkhof
door Dabitch & Pendanx

 

 

 

Historische strips zijn populair (in ieder geval in Enschede en omstreken), maar wat is nu precies een historische strip? Moet een strip daarvoor ook historisch accuraat zijn, of is het genoeg als er een historische figuur in rond banjert, of als het verhaal zich ergens in het verleden afspeelt?
Kun je bijvoorbeeld Alex nog een historische strip noemen?
Ik weet het eigenlijk niet. Wat ik wel weet dat het héél lastig is om een historisch kloppende strip te maken en tegelijkertijd een boeiend verhaal te vertellen. Vaak krijg je het één of het ander. Dat geldt overigens voor documentaires op TV of historische boeken even goed. Een goede combi tussen verhaal en feiten is zeldzaam.

 


Bij Jeronimus is dat naar mijn bescheiden mening volledig geslaagd! Het verschrikkelijke verhaal van de schipbreuk die de Batavia leed op de Houtman Abrolhos-riffen wordt in drie delen voortreffelijk verteld door Christophe Dabitch. Hij bouwt de spanning goed op, voegt geen overbodige details toe om het verhaal smeuïger te maken en hij interpreteert niet meer dan strikt noodzakelijk is. Heel beheerst, want doorgaans kunnen bewerkers het niet laten er nog wat extra romantiek of drama door het verhaal heen te knoeien. Dabitch is niet voor die verleiding bezweken. Heel goed; minder is meer.

 

 

 

Het meest verontrustende in dit afsluitende derde deel is dat Jeronimus – die als een dolle dictator de gehele groep schipbreukelingen in zijn macht houdt en ze aanzet tot tot moord op grote schaal – zichzelf niet ziet als dader, maar als slachtoffer! Iemand moest toch iets doen? Hij stelde slechts orde op zaken.
Zijn gekte doet in de verte denken aan die van een Hitler tijdens zijn laatste dagen in de bunker.
De tekeningen – of liever schilderingen – van Jean-Denis Pendanx zijn mooi en meer dan passend bij de periode waarin dit gruwelijke verhaal zich afspeelt.
Jeronimus is het beste wat er de laatste jaren op dit gebied verscheen!
Wie een écht goede historische strip lezen wil is spekkoper met dit drieluik...

 

 

(HH)