Tom Poes ballonstrips band 22, 23, 24 & 25 HC
Marten Toonder

 

Mijn eerste kennismaking met strips was – hoe kan het ook anders – de Donald Duck. Verder had ik het geluk een jonge oom en een paar oudere neven te bezitten. Ze waren tieners toen ik leerde lezen en tijdens familie bezoekjes trok ik me terug op hun kamers om hun stripboeken te lezen. Mijn oom had een heel stel Asterixen, Lucky Lukes en een paar Michel Vaillants, de kast van mijn neven puilde uit van de Flintstones en de Tarzans.
Zij waren het ook die een paar boekjes hadden die mij – al waren het geen echte strips – bijzonder intrigeerden: Arretje Nof. Je kreeg ze destijds geloof ik bij de pindakaas van de Calvé-NOF. Het waren nogal onbeduidende avonturen van een Arabisch jongetje, een soort miniatuurfakir. De verhalen zijn me niet bijgebleven, de tekeningen des te meer. Ze hadden een vreemde sprookjesachtige sfeer. Met name de kleuren waren zachter dan ik ooit gezien had!
Arretje Nof
was een reclameproduct uit de Toonderstudio's. Het tekenwerk – weet ik nu – was grotendeels van de hand van Piet Wijn (Douwe Dabbert) en de inkleuring was van Wim Lensen. Een genie!
Later toen ik groot was kocht ik alle acht deeltjes van Arretje Nof en heb vaak naar de tekeningen zitten kijken en me afgevraagd hoe dat inkleuringsproces nou precies in z'n werk moet zijn gegaan. De inktlijnen zijn namelijk ook in kleur. Nu is dat vandaag de dag vrij eenvoudig te bewerkstelligen met behulp van de computer, maar hoe deed Lensen dat meer dan vijftig jaar geleden? Ik kan er maar niet achter komen...

 

 

Jaren later gaf uitgeverij Panda twee setjes luxe boeken uit van strips die ook door Wim Lensen ingekleurd waren: Heer Bommel – de Revu weekbladpublicaties en Puk & Poppedijn van Piet Wijn.
Wéér die prachtige, zachte spookachtige inkleuring. De Tom Poes-verhalen uit de Donald Duck waren al bijzonder sfeervol, maar dit...
Dit was de overtreffende trap.
Beide setjes hebben hun weg gevonden naar de liefhebbers en zijn al jaren uitverkocht. Gelukkig zijn Puk & Poppedijn heruitgegeven door uitgeverij Boumaar en heeft Panda nu de vier Tom Poes Revu delen opgenomen in zijn Avonturen van Tom Poes – de complete weekbladpublicaties (deel vier laat nog heel even op zich wachten en daarna mogen we op nóg een deel rekenen met verhalen uit o.a. Ons Vrije Nederland).
De verhaaltjes zijn – net als bij Arretje Nof – discutabel, maar die tekeningen...
...en die kleurtjes...
Je zou er sentimenteel van worden!

 

(HH)

 

Alle Panda delen met de weekbladpublicaties van Tom Poes (de ballon-strips) zijn nu ook los verkrijgbaar in onze webshop!