Recensie Vrije Vlucht - De prinses van het bloed deel 1 & 2 HC
Cabanes & Manchette

 

Jean-Patrick Manchette is in de stripwereld bekend van zijn samenwerking met striptekenaar Jacques Tardi. Nou ja, samenwerking... Tardi werkte Manchette's romans om tot strips. 'Samen' maakte ze drie boeken, de klassieker Griffu, het fantastische Kleine West-Coast blues en – onlangs nog – het heel iets mindere De sluipschutter. De overeenkomst tussen deze drie strips: keiharde detective noir, maar met een intelligente ondertoon.
Manchette overleed in 1995, het boek waar hij aan werkte nog onvoltooid. Zijn zoon rondde het verhaal af en Cabanes (Blindemannetje, Het geheim van het huis Winchester) maakte er een strip van.

 

De prinses van het bloed begint met de ontvoering van een klein meisje, Alba Black. Wat een eenvoudige klus lijkt loopt gruwelijk uit de hand als één van de bendeleden zich tegen de anderen keert. Vincent Maurer overleeft het bloedbad, evenals de zevenjarige Alba, maar samen verdwijnen ze van de aardbodem.
Jaren later komt Ivory Pearl, een Frans oorlogsweesje dat na de Tweede Wereldoorlog een beroemd oorlogsfotografe werd, ze toevallig tegen als zij zich een jaar lang terugtrekt in de wildernis van Cuba om haar leven te overdenken.
Toevallig?
Niets is toevallig in een verhaal van Jean-Patrick Manchette.
Het eerste deel is complex, maar alle informatie die Manchette aandraagt doet ter zake en de aanhouder krijgt een mooi verhaal voorgeschoteld.
Het geweld en de hardheid van zijn eerdere stripboeken is ook in De prinses van het bloed aanwezig, maar deze keer heeft Manchette er iets meer menselijks drama aan toegevoegd, waardoor zijn verhaal eigenlijk alleen maar meer diepte krijgt.
Met De prinses van het bloed neemt Manchette waardig afscheid van het stripverhaal.
Voorgoed...

 

(HH)