Recensie Gagarin - Het grootste avontuur van de mensheid
Van Scheers & Garcia

 

Er zijn van die mensen die iedereen kent, maar waar bijna niemand feitelijk iets over weet. Joeri Gagarin is zo'n man. Hij was de eerste mens die onze dampkring verliet, dat weet iedereen van hem. Maar verder? Wat is er daarna van hem geworden? Ik had er geen idee van...
De Nederlander Rob van Scheers verdiepte zich in het fenomeen Gagarin en besloot zijn verhaal in stripvorm te gieten, al is er in dit bundeltje ook het nodige aan geschreven woord terug te vinden. Dat laatste was niet nodig geweest, want het uitgebreide dossier achterin deze uitgave doubleert op bijna alle fronten met de strip. De tekenaar die hij voor dit project heeft aangetrokken Gustavo Garcia is geen hoogvlieger (neemt u me deze vreselijke grap niet kwalijk), maar zijn tekenwerk kan er mee door.

 

Helder zet Van Scheers Gagarin's carrière uiteen. Eigenlijk is het verhaal van Gagarin voornamelijk dat van Sergej Koroljov – het brein achter het Russische ruimtevaartprogramma – en een man die door de partijbonzen altijd buiten beeld is gehouden. Gagarin mag dan door zijn vlucht wereldfaam verworven hebben, diezelfde partijbonzen hielden hem nadat hij op aarde was teruggekeerd aan de grond. Gagarin was tot een Russisch symbool verworden en mocht niet beschadigen. Niet fysiek, maar meer nog maakten ze zich zorgen over zijn status. En niet alleen in handen van de Russische staat was Gagarin een marionet. Omdat er niets mis mocht gaan tijdens die grootse vlucht werd zijn raket vanaf de grond bestuurd. De 'Columbus van de sterren' deed kritisch bekeken weinig meer dan aan de aarde mededelen hoe hij zich voelde, iets wat hem door jaloerse collega's nog jarenlang nagedragen is. Hoe groot was het verschil nu helemaal tussen Joeri en zijn voorganger het straathondje Laika?

 

Eigenlijk is Gagarin – Het grootste avontuur van de mensheid een beetje een triest verhaal...
De eerste mens in de ruimte.
Het is nogal wat, maar hoogvliegen is niet wat het lijkt...

 

(HH)