Recensie Op zoek naar de tijdvogel 5 t/m 8 (Voor de zoektocht)
door Loisel, Le Tendre, Lidwine, Aouamri & Mallie

 

1998.
Het succesvolle Op zoek naar de Tijdvogel krijgt een vervolg – of liever een 'voorvolg' – met Vriend Jarvin.
Loisel, de tekenaar van het eerste vierluik, schetst maar heeft een assistent die zijn potloodlijnen in inkt zet: Lidwine.


2007.
Negen jaar na het eerste deel van wat nu Voor de zoektocht heet komt dan eindelijk het vervolg Het spreukenboek van de goden. Loisel is te druk met tekenen en dus is er een nieuwe tekenaar aangetrokken: Aouamri (Oerbosvertellingen, Roodhaard, Saga Valta).


2010.
De weg van de Jager. Wéér drie jaar verder en Aouamri heeft het veld moeten ruimen voor Mallié, die ook Loisels Grote dode tekent en daarvoor in Nederland Hong Kong Triad publiceerde.


2014.
Ridder Bolster
.
Tja, het kost natuurlijk tijd: De grote dode én De tijdvogel tekenen, dus duurde het weer vier jaar voor we verder konden lezen. Maar nu is het tweede vierluik dan ook voltooid...
Niet?
Nope.
Loisel en Le Tendre hebben Voor de zoektocht uitgebreid naar zeven delen. Als Mallié dit tempo volhoudt weten we dus pas rond 2025 hoe het afloopt!
Alhoewel...
Dat wéten we natuurlijk allang, want dat lazen we in Op zoek naar de tijdvogel.

 


Is 't allemaal waard?
Nou, de tekeningen van Mallié zijn absoluut het wachten waard. Het is niet zo dat zijn voorgangers Lidwine en Aouamri er niets van bakten, maar Malliés werk oogt wel heel erg fraai.
Waar Lidwines werk nog wat stijfjes aandeed voert bij Mallié souplesse de boventoon.
Aouamris' werk zag er zeker goed uit, maar Malliés stijl is toch echt een forse stap voorwaarts.
Net als in Loisels vierluik wemelt het op Malliés pagina's van de rondfladderende wezentjes.
Met name de pagina's waar Bolster en De Jager elkaar ontmoeten in de het dal van de jager is prachtig met de wolken lieflijk fladderende rode vlinders die scherp contrasteren met het geweld dat zich op de grond afspeelt.
Het verhaal dat Le Tendre en Loisel ons voorschotelen is niet erg verrassend. Zeker omdat we al weten hoe de relatie tussen de verschillende hoofdrolspelers zal uitpakken is de lezer uit de sokken blazen geen geringe opgave. Helemaal nieuw is het element van de Orde van het teken en dat vind ik meteen het minst interessante aan deze strip.
De rol van de orde blijft voorlopig beperkt tot een boel geheimzinnig gedoe dat nog niet echt een solide verhaallijn oplevert...

 

 

Boeiender wordt het als de auteurs de karakters wat verder uitdiepen, zoals dat gebeurt in Vriend Jarvis, waar we een piepjonge Bolster zien die het leven op de boerderij graag vandaag nog zou inruilen tegen een meer avontuurlijk bestaan.
In De weg van de jager wordt op de relatie tussen De Jager en Bolster ingezoomd. In de eerste cyclus werd al aangegeven dat deze twee markante figuren elkaar eerder ontmoet hadden. Hier lees je hoe dat in z'n werk ging. Het levert het beste album van Voor de zoektocht op.
In Ridder Bolster slaagt Bolster er eindelijk in een treetje omhoog te klimmen op de maatschappelijke ladder. Het zou voldoening moeten schenken, maar nee, veel verandert er niet.
Wat dat betreft gaat het er in de fantasy net zo aan toe als in 't echte leven...
Eigenlijk is dit vierde album de opmaat voor een nieuwe verhaallijn.

 



Voor de zoektocht is een uitstekende fantasy-strip die totnogtoe het niveau van de de laatste twee Op zoek naar de tijdvogel-delen niet helemaal haalt, maar waar de stripliefhebber zeker veel plezier aan kan beleven. Het blijft toch één van de beste fantasy-strips die de stripwereld rijk is...
Je moest er alleen niet zo verschrikkelijk lang op moeten wachten.

 


(HH)