Recensie Highlands 1 Het portret van Amelia HC
door Philippe Aymond



 

Lady S.-tekenaar Philippe Aymond trekt de stoute schoenen aan en begint aan een geheel eigen stripverhaal!
Highlands
zal uit twee delen gaan bestaan en wordt door uitgeverij Medusa in harde kaft uitgegeven.
Dat Aymond tekenen kan heeft hij ruimschoots bewezen met het uitstekende Lady S., maar een interessant verhaal bedenken en een een goed lopend scenario schrijven is compleet andere koek. Zijn kwaliteiten als tekenaar zijn geen garantie voor de kwaliteit van Highlands. Er zijn maar weinig stripmakers die béide ambachten beheersen die nodig zijn voor een klasse strip.
Aymond lijkt echter tot deze kleine groep te behoren!

 

 

Highlands is een avonturenstrip, met de daarbij behorende vaste ingrediënten: er zit een achtervolging in; er moet een deerne gered worden uit de klauwen van de schurken, die deerne is schoon van uiterlijk, haar redder is een knappe jongeling – die bovendien erg goed schilderen en tekenen kan – maar een geheim met zich meedraagt en daardoor ernstig in de problemen komt.
De manier waarop Aymond met deze grondstoffen zijn verhaal bereidt is echter meer dan verdienstelijk. Waar in stripverhalen het toeval de helden nogal eens al te opzichtig een handje wil helpen, wordt het bij Aymond nergens te dol.
Hij is een volleerd marionettenspelen die zijn hoofdfiguren en het toeval feilloos om elkaar heen laat dansen.
Het verhaal – heel kort, om niet teveel weg te geven: Er heerst politieke onrust tussen de diverse Schotse clans en het Engelse hof.
De Schotse schilder Joseph Callander wil niets met politiek te maken hebben; hij wil schilderen.
Dat treft. Hij is nog maar net terug uit Italië – waar hij vijftien jaar verbleef – of hij kan aan de slag bij de graaf van Plaxton aangezien diens schilder Meester Ramsay zijn penselen in dienst gaat stellen van de Engelse koning.
Schilderen kan Callander als de beste, maar er broeit iets tussen hem en Amelia, de dochter des huizes van wie Callander een portret moet vervaardigen.
De bronstige gouvernante van Amelia kan niet zo goed verkroppen dat Joseph meer belangstelling voor Amelia toont dan voor haar en Amelia's broertje William heeft ook zo zijn bedenkingen...

 


Dat Aymond toch vooral een tekenaar is blijkt uit de liefdevolle manier waarop het thema teken- en schilderkunst een plaatsje heeft gekregen in dit avontuur.
Heel natuurlijk
allemaal en zeer sierlijk in beeld gebracht.
In deel 2 moet Aymond het mysterie dat hij in het eerste deel opvoert uit de doeken doen en daarmee valt of staat zijn debuut als stripscenarist.
Ik heb 'r alle vertrouwen in...

 


(HH)