Recensie Goud onder de sneeuw 1 HC: Klondike
door Eric & Jean-Marc Stalner
(naar Nicolas Vanier)


 

Westerns lijken ineens weer helemaal terug in de stripwinkels. Goed nieuws, want er is niets mis met een goede Western. Zeker niet als de auteurs kiezen voor een frisse invalshoek zoals in Goud onder de sneeuw.
Nu eens geen ik-ga-lekker-wraak-nemen-western, maar eentje over de goudkoorts in Klondike.
Matt Bowers leest – net als duizenden anderen – in de krant dat in Alaska het goud voor het oprapen ligt.
Goud zit er inderdaad, maar voor het oprapen is het niet en bovendien blijkt het eens zo verlaten Alaska na de kranteberichten ineens dichtbevolkter dan een wereldstad. Matt loopt er zelfs een oude vriendin tegen het lijf!
Marie is uit op hetzelfde goud, maar wil het op een andere manier bereiken. De mannen mogen het uit de grond halen en dan in ruil voor een beetje warmte bij haar inleveren. Dat zint Matt maar matig, hij is namelijk niet ongevoelig voor de warmte die Marie uitstraalt. Het maakt hem des te gedrevener te slagen in zijn missie.
Als hij haar wil houden zal hij moeten bewijzen dat hij béter is dan al die andere kerels...

 


Goud onder de sneeuw is een prima avonturenstrip. Degelijk getekend door Jean-Marc Stalner, de minst getalenteerde van de twee Stalner-broers.
De broers werken aanvankelijk samen aan hun strips (Fabien M., Malheig, Ketens van vuur), maar begin jaren '90 scheiden hun wegen en blijken Erics strips (Kruis van Cazenac, Sektor, Lijst 66, Ze waren met tien) succesvoller dan die van Jean-Marc (De meestersteenhouwer, Esmeralda).
Voor Goud onder de sneeuw werken ze voor het eerst weer samen, al 'tekent' Eric alleen voor het scenario – een bewerking van een boek van Nicolas Vanier.
Helaas neigt dit boek qua kwaliteit meer naar het werk van Jean-Marc dan naar dat van Eric Stalner.
Prima leesvoer, onderhoudend – zij het wat voorspelbaar – verhaal, maar geen uitschieter.
Wederom een boek dat uitgeverij Daedalus met deze HC-uitvoering eigenlijk te duur in de markt zet.

 


(HH)