Recensie Golden Dogs 1 Fanny
door Griffo & Stephen Desberg


 

Misdaad loont niet, zeggen ze, maar waarom worden schurken dan toch maar al te vaak aanbeden? En dan heb ik 't niet alleen over 'nobele' schurken als Robin Hood; Willem Holleeder trad in Nederland een tijd geleden immers ook als Bekende Nederlander op in een TV-programma...


In Golden Dogs zijn de leden van de bende de Black Birds de rocksterren van hun tijd.
De meisjes vechten er om wie hen seksuele gunsten mag verlenen.
Toch zijn er ook die kritiek hebben op de Black Birds. Orwood (een bohemien met een roze brilletje) vindt het creatief gezien maar armoedig wat ze doen: ze zijn goed, maar volgen altijd hetzelfde patroon.
Dat kan beter en Orwood is van plan dat te bewijzen door zelf een bende op te zetten.
In dit eerste deel selecteert hij de bendeleden: Fanny, een luxe prostituee; Laro een androgyne moordenaar en Lucrece, die eerst nog even uit het gevang bevrijd moet worden door de toekomstige Golden Dogs.


Het tekenwerk van Griffo is vlot, maar wat overhaast. Met iets meer aandacht zou het er allemaal nog beter uit kunnen zien, maar het is afdoende. Net als het scenario van Desberg, dat vlot leest, maar waarin hij het ene cliché na het andere uit de kast te trekt.
Jammer.

Het 19e eeuwse Engelse sfeertje in Golden Dogs is goed, maar het eerste deel is net iets te hip, te rock 'n' roll en te voorspelbaar.


(HH)