Recensie Aspis - detectives van het ongewone
3 Twee Noord-Franse indianen
door Jacques Lamontagne & Thierry Gloris


 

Het lijkt er op dat de auteurs van Aspis – detectives van het ongewone geen problemen ondervinden bij het aanboren van verse inspiratiebronnen.
In het derde deel Twee Noord-Franse Indianen staan de Freakshows centraal en dat is natuurlijk een gouden vondst. Het zou tekenaar Jacques Lamontagne de kans moeten bieden eens flink los te gaan.
Dat gebeurt helaas wat minder dan je zou mogen verwachten. Juist dit deel is qua tekeningen minder interessant dan de twee voorgaande. De vrouw met de baard bijvoorbeeld – waar Hugo als een blok voor valt – is gewoon Flora Vernet, maar dan met gezichtsbeharing. Het wordt er niet beter op en oogt allemaal wat gemakzuchtig.
Ook Lamontagne's keuze om de belevenissen van Hugo en Flora wat kolderieker te maken werkt niet altijd even goed.

Thierry Gloris concentreert zich bij dit verhaal naar mijn smaak ook iets teveel op de komische verwikkelingen die voortvloeien uit Hugo's zoektocht naar vrouwelijke aandacht, en da's jammer, want hij heeft best een leuk verhaal te vertellen.

 

 

Het detective-tweetal heeft dringend behoefte aan een betaalde opdracht, want Flora zit op zwart zaad.
Guitige Beer's opdracht komt dus geroepen al weet het duo aanvankelijk niet goed hoe ze deze zaak aan moeten pakken: Guitige Beer's tweelingbroer is al jaren dood, maar wordt pas sinds kort vermist, dat wil zeggen... zijn geest – met wie Guitige Beer samenwerkte op de rondreizende kermis – heeft de plaat gepoetst.
Vind een geest maar eens terug...
Daarnaast dringt een andere uitbater van de kermis zich aan ons tweetal op: Nesuferitu.
Met de gebeurtenissen rond deze 'persoon' boren Lamontagne & Gloris opnieuw verse bronnen aan en wat ze daar mee gaan uitspoken zullen we pas weten als het vólgende deel verschijnt.
Misschien zouden de auteurs hun personages emotioneel wat meer uit kunnen diepen in plaats van ze slapstick te laten bedrijven, maar verder blijft Aspis een lekker vreemde strip die overloopt van de sfeer en vindingrijke plotjes kent.
Volgende keer moet de kwaliteit echter wel omhoog in plaats van omlaag wil de strip het overleven...

 


(HH)