Recensie Before Watchmen 1 HC NL Minutemen
door Darwyn Cooke naar Alan Moore & Dave Gibbons


 

Het is ondertussen al weer meer dan vijfentwintig, dertig jaar geleden dat de Amerikaanse stripwereld een stevige injectie Brits talent toegediend kreeg. Alan Moore – die zijn stripschrijfvaardigheid onder andere oefende bij Britse bladen als 2000AD en Doctor Who weekly – maakte de overstap naar Amerika, waar hij Swamp Thing en Miracleman opnieuw op de kaart zette.
Hij was de eerste van een groep Engelse scenaristen die de Amerikaanse comics geschikt maakte voor volwassen consumptie.
Neil Gaiman (Sandman) en Garth Ennis (Preacher) zijn twee bekende uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige stripschrijvers die in navolging van Moore ook in Amerika aan de slag konden.
Deze scenaristen namen vaak ook Engelse tekenaars mee in hun kilezog, zoals Dave Gibbons, die samen met Alan Moore Watchmen maakte.

 

 

Watchmen zette de stripwereld op z'n kop.
Moore toonde aan dat een strip ook filosofische trekjes kon hebben
en dat je met mannen en vrouwen in rare pakjes heel goed een serieus verhaal kon vertellen.

De tekeningen van Gibbons tilden Moore's meesterwerk dankzij pop-art invloeden naar een nog hoger plan.

Bij herlezing blijkt dat de roem van Watchmen meer dan terecht is! Moore kan ontzettend goed vertellen; je zit vanaf de allereerste pagina middenin het verhaal en kunt het boek slechts met moeite terzijde leggen. Watchmen is goed geschreven, slim geschreven, boeiend geschreven en zit vol humor.
Bovendien is Moore's verhaal is op alle fronten compleet: al zijn figuren worden uitgerust met een verleden en zelfs zijn superheldengroep krijgt een historie mee, die in de originele Watchmen opgenomen wordt door middel van zogenaamde uittreksels van de bekentenisroman van de oorspronkelijke Nite Owl.  ...In proza, waar Moore blijkbaar ook z'n hand niet voor omdraaide.
Zo vertelt Moore niet alleen het verhaal van de superheldengroep Watchmen, maar ook die van haar voorgangster: the Minutemen.

 

 

Moore heeft nooit een vervolg op Watchmen willen maken, maar dat is er – ondanks hevige protsten van zijn kant – nu toch gekomen, zij het met een kwart eeuw vertraging.
Uitgeverij DC bracht in 2012 acht (!) miniseries en een oneshot – 37 comics in totaal – op de markt om de wereld van vóór Watchmen in beeld te brengen: Before Watchmen.
Voor het project werden niet de minsten gevraagd en twee van de acht in Amerika verschenen series zijn nu ook in het Nederlands vertaald.
Allereerst valt er op de uitvoering van de luxueuze harde kaften van RW Li
on niets af te dingen.
Ziet er prima uit, goed verzorgd en fraai gekleurd.
Het eerste album Minutemen is gemaakt door Canadees Darwyn Cooke (Parker), die eerder in Amerika strips van Batman, Catwoman en The Spirit voortzette.
Zijn vlotte tekenstijl is zeer geschikt voor het maken van vervolgen op dergelijke klassieke strips, maar de vraag is: had Moore een punt met zijn permanente weigering Watchmen voort te zetten?
Euhm... op basis van dit eerste album vrees ik van wel.

 

 

Minutemen van Darwyn Cooke is beslist fijn leesvoer en de fraaie retrotekeningen – en dito inkleuring – zijn een lust voor het oog, maar wie Watchmen ernaast legt beseft dat Cooke weinig aan het origineel toe te voegen heeft:
Moore heeft hem op bijna alle fronten het gras al voor de voeten weggemaaid!
Cooke kan slechts voetnoten toevoegen en gebruikt bovendien eenzelfde stramien om zijn verhaal te vertellen als Moore deed: Terugkijken op de glorietijd van de superheldengroep in kwestie.
Cooke's verhaal begint dan ook als de voormalige leden van the
Minutemen Hollis Mason, de originele Nite Owl, er vanaf willen brengen zijn memoires Under the hood te publiceren.
Eigenlijk is
Minutemen weinig meer dan de grafische weergave van die memoires die in de originele Watchmen in verhaal-vorm opgenomen was. Daarmee blijft Cooke dicht bij het origineel.
Je zou kunnen beweren: té dicht.
Wat blijft is een fraai album dat ik met plezier gelezen heb, en waarin Cooke vooral grafisch het één en ander toe weet te voegen, maar dat niet kan tippen aan het oorspronkelijke meesterwerk.
Before Watchmen lijkt op papier een goed idee, maar we weten eigenlijk al wat er was vóór Watchmen de Amerikaanse comics met een schop onder de kont de volwassenheid inschopte...

 



(HH)