Recensie Dromen Integraal / Collector's pack
door Terry Dodson & Denis-Pierre Filippi


 

Een aantal jaren geleden verscheen bij de inmiddels ter ziele gegane uitgeverij Bee Dee het album Dromen van de Amerikaanse striptekenaar Terry Dodson op scenario van Denis-Pierre Filippi.
Dodson tekende eerder Generation X en X-men en heeft een tekenstijl die heel erg prettig oogt.
Vooral zijn 'vrouwen' zijn een 'lust' voor het oog en dat geldt in hoge mate voor de hoofdrolspeelster van Dromen: Coraline.
Zij reageert op een advertentie waarin een gouvernante gezocht wordt voor de jonge Venère. Die houdt zich overdag bezig met het uitvinden van allerlei vreemde machines. Machines die aangedreven worden door stoomkracht, want Dromen is een echte steampunk-strip. 's Nachts houdt de jongeling zich echter met andere dingen bezig en duikt hij op in de dromen van Coraline.
Twee knechten meten haar dankzij een kledingkast vol jurken – ach wat jammer, allemaal nèt te krap – voor elke droom een 'passend' kledingstuk aan, dat echter in geen enkele droom heelhuids het eind van de nacht haalt! Tevens is Coraline bij het ontwaken uit haar droom steevast haar broekje kwijt.
Schrijver Filippi heeft getracht een Alice in Wonderland-achtig verhaal te schrijven voor Dodson's rondborstige en zachte heldin, maar het is voor een man lastig daar je gedachten bij te houden als Coraline steeds maar weer uit de kleren gaat.



Bee Dee staakte de reeks na één deel en hield daarmee de illusie in stand dat het verhaal zich in positieve zin en samenhangend zou ontwikkelen.
Nu uitgeverij Dark Dragon een integrale versie op de markt heeft gebracht kunnen we concluderen dat dat niet het geval is. Het plot rammelt en kan niet verhullen dat het – net als Coraline – weinig om 't lijf heeft.
De tekeningen maken echter veel goed.
Héél veel.
Voor wie daar maar geen genoeg van kan krijgen is het album ook verkrijgbaar in een collector's pack met een extra boek vol schetsen en illustraties.


(HH)