Recensie Millennium 2 Mannen die vrouwen haten deel 2
door Jose Homs & Sylvain Runberg
naar de trilogie van Stieg Larsson


 

Toen ik deel 1 van de strip Millennium ging lezen had ik de drie films nog niet gezien en stapte ik helemaal blanco in het verhaal.
Dat ligt bij deel twee van Mannen die vrouwen haten anders. Niet alleen zijn de verwachtingen hooggespannen omdat ik deel één erg goed vond, bovendien heb ik ondertussen de films op TV gezien en kan ik dus een vergelijking gaan maken.
Er zijn wat aanmerkingen te maken op dit tweede deel, waarvan de zwaarstwegende is dat Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist met behulp van slechts een uiterst wazige foto wel heel vlot de seriemoordenaar ontmaskeren.
In een halve film van pakweg drie kwartier kun je nou eenmaal meer informatie kwijt dan in een stripalbum van 64 pagina's.
Toch is het verbazingwekkend hoe volledig het verhaal is in de bewerking van Sylvain Runberg.
Hij vindt zelfs de tijd om naast het plot ook nog de karakters van Lisbeth en Mikael uit te diepen.
De rol van Salander was in het eerste deel nog wat onduidelijk, maar dat komt in dit deel helemaal goed. Eigenlijk moet je deze twee albums ook gewoon achter elkaar lezen.De tekeningen van José Homs zijn ook erg goed, al oogt Blomkvist wel een beetje jong voor zijn veertig+ jaren.
Het zijn kleinigheden. Millennium is een strip die de fans van de boeken en de films zal plezieren, maar die ook als je onbekend bent met het fenomeen Millennium garant staat voor leesplezier.
En we hebben nog vier delen tegoed!

 


(HH)