Recensie Oorlog en liefde
5. Het verzet & 6. Het eerloze leger
door Jean-Michel Beuriot & Philippe Richelle


 

Het mooie van de reeks Oorlog en liefde is dat ze verschillende hoofdrolspelers kent die door schrijver Philippe Richelle naar believen ingezet kunnen worden.
Hij heeft daardoor een groot arsenaal aan mogelijke ontwikkelingen tot zijn beschikking en kan deze strip tot vele delen laten aangroeien zonder uitverteld te raken.
In het vijfde deel Verzet richt hij zijn blik op het Franse verzet. Didon, een belangrijk man in het ondergrondse werk verdwijnt van de radar.
Als hij weer opduikt beweert hij dat zijn moeder zwaar ziek is en dat hij een aantal dagen bij haar gewaakt heeft. Er is echter bij een aantal leden van de groep twijfel gezaaid. Eén van de 'brievenbussen' die het verzet gebruikt is namelijk ontdekt door de Gestapo en wellicht is Didon opgepakt door de Duitsers en gedwongen verraad te plegen.
Didon moet verdwijnen vinden sommige verzetsleden, anderen vinden van niet en vertrouwen hem.
Het paranoïde sfeertje dat tijdens de oorlogsjaren onder verzetslieden moet hebben geheerst wordt goed neergezet door de schrijver.
In het zesde deel Het eerloze leger wordt een andere hoofdrolspeler overgeplaatst naar het Russische front. Gelukkig voor hem niet in de frontlinies, maar op kantoor. Toch is het voor Martin iets too close for comfort. Hij probeert eronderuit te komen. Tevergeefs.
Eenmaal ter plaatse ontdekt hij dat je ook ten overstaan van je 'medestrijders' heel voorzichtig moet zijn met het uiten van je mening en dat schone handen in een oorlog eigenlijk niet bestaan...

 


Ondanks het feit dat de aandacht steeds naar andere hoofdfiguren uitgaat houdt Richelle de lezer tussendoor op de hoogte van de levens van andere spelers, waardoor er – al verschillen de verhalen per album behoorlijk – toch het gevoel overheerst dat je een serie zit te lezen.
De tekeningen van Jean-Michel Beuriot zijn haast kaal en zakelijk, maar wie beter kijkt ziet dat ze vol leven zijn en een heel eigen karakter hebben.
Samen hebben Beuriot & Richelle met Oorlog en liefde een zeer sfeervolle, gevarieerde reeks van formaat opgezet die nog jaren mee kan!

 


(HH)