Recensie De vreemdeling HC
naar de roman van Albert Camus
door Jacques Ferrandez


 

Stripkenners kennen het werk van de Franse schrijver Albert Camus voornamelijk dankzij Ptiluc's Pacush blues. Er is een prachtige prent waarop Ptilucs ratten gniffelend Camus' meesterwerk De Pest doornemen.
Dankzij de stripbewerking van Jacques Ferrandez kan de striplezer nu ook kennis nemen van Camus' andere meesterwerk: De vreemdeling, maar het vergt misschien enige achtergrondkennis om ten volle van dit album te kunnen genieten: Wie onbevangen De vreemdeling leest kan achterblijven met een bevreemd gevoel.
Vreemd is Meursault (de vreemdeling) zeker.
Hij lijkt verstoken van elke emotie. Als zijn moeder overlijdt blijft hij onaangedaan, als zijn vriendin hem vraagt of hij met haar wil trouwen antwoordt hij emotieloos: 'Waarom niet?' Als zijn wat ongure buurman hem vraagt een val op te stellen voor diens ontrouwe vriendin doet hij zonder empathie wat hem gevraagd wordt.
Vreemd gedrag, maar waarom valt Camus daar de lezer mee 'lastig'?
Omdat de emotieloosheid van Meursault zich tegen hem zal keren als hij terecht staat voor moord op een arabier. De aanklager weet dankzij Meursaults vreemde gemoedstoestand een geval van zelfverdediging om te buigen tot een geval gelijk aan, zo niet erger dan, de vadermoord die de volgende dag in de rechtbank aan de orde zal komen...

 


Aan de roman van Camus ligt het existentialisme ten grondslag. Een filosofische richting rond de grote levensvragen: Over de zin van het bestaan, of het ontbreken daarvan. Er is geen God, er is geen doel, er is slechts het zijn.
Het is een interessant filosofisch standpunt dat in de strip best goed naar voren komt, mits je de achtergronden kent. Voor wie minder bekend is met Camus en zijn tijdgenoten had een kleine toelichting achterin het album een waardevolle aanvulling kunnen betekenen.

De tekeningen van Ferrandez (Kommissaris Raffini, Achterland, Orientaals dagboek) van wie we in Nederland al eeuwen niets meer vernamen, zijn zwierig en los.
Hij laat de zon schijnen in deze duistere strip, al brandt ze soms wel ongenadig fel.
Indrukwekkende strip voor wie eens iets dieper wil graven dan bij een gemiddeld stripalbum en een bewerking waarmee Ferrandez het origineel van Camus recht doet!

 


(HH)