Recensie Africa dreams 3 HC
Die goede meneer Stanley
door Frederic Bihel, Maryse Charles & Jean-Francois Charles


 

Ken je dat?
Dat je bij het uitlezen van een album tegelijkertijd teleurgesteld en verheugd bent.
Om de één of andere reden ging ik er vanuit dat Africa dreams deel 3 het afsluitende deel van de reeks zou zijn. Nu ik de drie delen gelezen heb lijkt het erop dat er toch nog delen zullen volgen: het verhaal is niet 'af'. Teleurgesteld omdat de ontknoping me ontnomen is, verheugd omdat het nog verder gaat!
Africa dreams vind ik namelijk het beste dat Maryse & Jean-Francois Charles ooit hebben gemaakt.
Het verhaal rond Belgisch Congo – dat aanvankelijk privé eigendom (!) was van de Belgische koning Leopold II – is te gruwelijk om te geloven.
Dat de kolonies van Europese landen in de negentiende eeuw uitgebuit werden is algemeen bekend, maar het gaat er in de Congo bij de rubberoogst wel heel heftig aan toe. Dat begint zo langzamerhand uit te lekken naar de buitenwereld. De journalist Edmund Morel richt zelfs een eigen krant op, de West African Mail, waarin hij de wantoestanden aan de kaak probeert te stellen.
Koning Leopold II is niet blij met al deze negatieve publiciteit en ook de ontdekkingsreiziger Stanley – U weet wel, de man die Dr. Livingstone vond in donker Africa – windt zich vreselijk op over alle 'lasterpraatjes' die er over Congo de ronde doen. Stanley, financieel onder meer gesteund door Leopold, heeft dan ook zèlf vuile handen gemaakt in donker Afrika.

 


Tussen al deze waargebeurde feiten door maakt het echtpaar Charles gebruik van de fictieve figuur Paul Delille. Hij is de zoon van een in ongenade geraakte missionaris, reist zijn pa achterna en ontdekt dat het beeld dat de paters van de Congo schilderen niet strookt met de werkelijkheid.
Zijn persoonlijke belevenissen zouden deze albumreeks moeten dragen en er de verbindende factor in moeten vormen, maar doen dat nog niet voldoende. Kan nog komen in deel vier, denk je dan, maar tot mijn grote schrik zie ik op een Franstalige website over de tekenaar Frederic Bihel achter Africa dreams het woord 'finie' staan.
Finie?
Het is nog helemaal niet finie!
Stopt Bihel ermee? Dat zou zonde zijn. Zijn tekeningen zijn erg OK.
Of vindt het echtpaar Charles het wel welletjes zo?
Laten we hopen dat deze website het bij het verkeerde eind heeft, want als Maryse & J.F. Charles ons met deze drie delen het bos insturen, dan zou dat een grote teleurstelling zijn...

 


(HH)