Recensie Paradox 1:
De oneindige mens
door Laurent Bidot & Didier Convard


 

Tijdreizen is een onmogelijkheid volgens de natuurwetten.
Tenzij Einstein en consorten het bij het verkeerde eind hadden...
Edwel Conrad is een wetenschapper die ontdekt dat het wel degelijk mogelijk moet zijn en dat het werkt middels parallelle werelden.
Hij staat eigenlijk nog aan het begin van zijn onderzoekingen als er een aanslag op hem wordt gepleegd door Timejumpers en hij in bescherming genomen wordt door zijn toekomstige ik.
Weet Edwel dáárdoor dat hij met zijn onderzoekingen op het goede spoor zit, of had hij zijn theorieën ook zonder die aanslagen in de praktijk kunnen brengen?
Het is de aloude kip-paradox. Als de kip er eerder dan het ei was, waar kwam die dan uitgekropen?
En als het ei er eerst was: wie heeft dat dan gelegd?
Dat is één van de leuke kanten van een tijdreisverhaal: het kan niet, maar je kunt er de vinger niet op leggen wáár het precies niet klopt.
De meester van de bergen
uit de serie Thorgal (mijn favoriete tijdreis-strip) heb ik eens twee keer achter elkaar gelezen om de fout in de redenering te achterhalen. Tevergeefs, alles léék te kloppen, maar toch kón het niet.
Als in een tekening van Esher, waar het water ineens omhóóg stroomt...

 


Didier Convard (Geheime driehoek, Sneeuw, Tanatos) schrijft een gedegen scenario rond de tijdreisparadox dat – ondanks de verschillende tijdlagen – toch goed te volgen is.
Het is een eerste opzet, maar boeiend genoeg. De tekeningen van Laurent Bidot (De lijkwade) zijn weinig avontuurlijk, maar passen goed bij het soort verhaal dat Convard vertelt. Ze zijn helder, zonder franje en strak, vergelijkbaar met het tekenwerk van populaire actieseries als Alfa, I.R.S., Sisco & Thomas Silane.
Er is maar één ding dat blijft jeuken als je 't album uit hebt en dat is – zoals 't hoort – de paradox zélf.


Ga niet proberen het te snappen, tenzij je zelf wetenschapper bent, maar laat je lekker meeslepen door dit avontuur dat een veelbelovend en intrigerend begin van een nieuwe reeks vormt...

 


(HH)