Recensie YS de legende
1: Verraad &
2: Wraak
door Dejan Nenadov & Jean-Luc Istin


 

In het tweede deel van YS de legende vertelt Jean-Luc Istin (Drakenorde, Druïden, Drakenbloed) de lotgevallen van Gradlon de Pict en zijn dochter Ahès, die hij uit de buik van zijn door Urien gedode vrouw bevrijdde. Gradlon begraaft de ongelukkige Branwen niet en voedt daarmee de haat van zijn dochter. Elke keer als ze even bij 'mama' langs gaat wordt het kind aan de gewelddadige dood van haar moeder 'herinnerd' en groeit haar verlangen naar wraak.
Nou Wraak – niet voor niets de titel van dit tweede album – wordt er in ruime mate genomen, maar Istin weet met dit uitgekauwde thema toch een boeiende strip te maken, die er door de prachtige tekeningen van Dejan Nenadov alleen maar nóg beter op wordt. Aan zijn krasserige stijl moet je misschien even wennen maar tjonge jonge, wat kan die vent tekenen. De slag tussen de Picten en de Romeinen verbeeldt hij op twee dubbele pagina's waar je naar kunt blijven kijken. Het is alsof Nenadov het werk van de beste Tarzan- en Conan-tekenaars geabsorbeerd heeft, maar stelt het daaruit voortvloeiende grafische spektakel gelukkig ten dienste aan een verhaal dat veel meer om het lijf heeft dan dat van de gemiddelde halfverwilderde stripheld.

 

 

Met het beëindigen van deel twee houdt Gradlon de Pict op te bestaan om te verworden tot Grandlon de Bretoen, als hij het Kanaal oversteekt. Het verhaal rond de legendarische stad YS moet dan nog beginnen, dus we zijn nog lang niet van Istin & Nenadov af.
Jottum!

 

 

(HH)