Recensie Explora 6 HC:
Captain Sir Richard Francis Burton deel 2: De reis naar Mekka
door Christian Clot, Alex Nikolavitch & Lionel Marty


 

Op zoek naar roem, avontuur – of misschien zelfs gedreven door authentieke wetenschappelijke belangstelling – trokken de grote ontdekkingsreizigers onherbergzame gebieden in die zó vijandig waren dat gewone, verstandige mensen zich er niet waagden.
Grote ontdekkingsreizigers zijn dan over het algemeen ook geen gewone, verstandige mensen.
Daardoor is niet enkel wat ze ontdekt hebben interessant, maar vaak ook hun leven en hun persoonlijkheid. Captain Sir Richard Francis Burton, zoals zijn officiële titel luidt, ondernam twee grote ontdekkingsreizen, naar de bronnen van de Nijl en naar Mekka, ze konden niet méér van elkaar verschillen en beide reizen zijn interessant genoeg voor een eigen stripalbum zo dacht men van Collectie Explora.
En inderdaad. De reis naar Mekka sluit aan op Naar de bronnen van de Nijl, maar is een heel ander boek geworden.
Het probleem met Mekka was dan ook heel anders dan dat van de bronnen van de Nijl.
Die laatste moesten ontdekt worden in ruig gebied waar blanken nog maar nauwelijks voetstappen hadden achtergelaten. Maar Mekka, dat wist iedereen te liggen! Jaarlijks trokken er massa's Islamieten naartoe om de Hadj te volbrengen, de pelgrimstocht die elke Mohammedaan minstens eenmaal in zijn leven diende te volbrengen.
Het probleem met Mekka was – net als met Lhasa, de heilige stad van de Tibetanen – hoe er als westerling binnen te komen. Beide steden waren streng verboden voor 'ongelovigen'.
De reis naar Mekka was voor Burton net zo vol gevaren als de reis naar de bronnen van de Nijl, maar ze waren van heel andere aard. Hij vermomde zich als Islamiet en diende zijn ware identiteit geheim te houden. Toen dat mis dreigde te lopen werd hij gedwongen drastische maatregelen nemen.
Mekka kreeg hij te zien, maar zijn wanhoopsdaad had grote gevolgen voor de nasleep van die andere grote reis; zijn zoektocht naar de bronnen van de Nijl.

 

 

Zoals in het eerste Burton-album verteld werd kwam Burton op gespannen voet te staan met John Speke, zijn compaan op zijn reizen door Afrika. Burton voelde zich verraden door Speke en was het bovendien niet eens met diens conclusies.
Het 'raam' waarin de vertelling van De reis naar Mekka hangt is het congres van de Royal Geographic Society in 1864, waar Speke en Burton beiden hun bevinden zullen gaan toelichten en verdedigen. Als Speke vlak voor het debat de dood vindt bij een jachtongeluk moet Burke niet alleen zijn theorie omtrent de Nijlbronnen verdedigen, maar ook zichzelf.
Gezien zijn afkeer van Speke, de wetenschappelijke wedijver en Burtons twijfelachtige daden tijdens zijn Mekka-reis is er aanleiding te geloven dat híj de hand heeft gehad in Speke's dood...

 

 

De controverse Speke-Burton is op zich al interessant genoeg, de manier waarop de schrijvers Christian Clot en Alex Nikolavitch het verhaal brengen maakt het alleen maar interessanter.
Knap werk, en een grote stap voorwaarts in vergelijking met het eerste deel.
Het scenario maakt de wat grove tekenstijl van Lionel Marty goed verteerbaar.

 


(HH)