Recensie Isabelle - De wolvin van Frankrijk deel 1 HC
door Thierry & Marie Gloris & Jaime Calderon
(Bloedkoninginnen)


 

Jongens willen piloot worden, meisjes prinses.
Het leven van een piloot is vermoedelijk niet zo spannend als het er op het eerste gezicht uitziet en ook bij het beroep van prinses komt meer kijken dan alleen het zoenen van knappe prinsen.
Dat is – min of meer, ik vertaal het een beetje naar de huidige tijd – het thema van Bloedkoninginnen, een nieuwe reeks van uitgeverij Daedalus.
Die zetten er vaart achter, want in koud twee maanden tijd liggen er al twee delen die – op het thema na – niets met elkaar hebben uit te staan, maar beiden zeer goed zijn (al wint Isabelle het als u 't mij vraagt met een neuslengte voorsprong van Eleonara).

 



Isabelle, de wolvin van Frankrijk is het eerste deel van een tweeluik over de dochter van de Franse koning Filips IV de Schone.
Niks knappe prinsen op witte paarden!
Ze wordt om politieke redenen gedwongen te trouwen met Edward II, koning van Engeland.
Die is homosexueel en ook van zijn kant is het huwelijk dus een schijnvertoning. Isabelle heeft één troost: haar zoontje Edward III dat Edward met enige moeite en met behulp van een fors uitgevallen rozenkrans bij haar heeft weten te verwekken. Isabelle zal er alles aan doen om haar zoon op de troon te krijgen en wraak te nemen op haar man die haar te schande maakte door zijn geheim te laten uitlekken.

 

 

Je hoeft veel strips van tegenwoordig maar open te slaan om bloot tegen te komen. Daar heb ik persoonlijk niets op tegen, maar of het allemaal even functioneel is mag je je afvragen.
Niet in Isabelle. Sex is hier niet sensationeel, zelfs niet louter functioneel, maar psychologisch.
Isabelle staat namelijk bol van de sex, maar er is desondanks maar één vrijpartij in te zien en dan nog een die grafisch ingetogen is weergegeven. Wat de auteurs aan sex brengen is belangrijk voor het verhaal en de motieven van de hoofdrolspelers, maar wordt – naar goede gewoonte in die tijd en in dergelijke kringen – niet getoond. Heel verfrissend, moet ik zeggen.

 

 

Isabelle leeft beslist geen sprookjesleven en Marie en Thierry Gloris (Aspis, Codex Angelicus, Missie Dominici) nemen geen blad voor de mond bij het vertellen van haar verhaal. De tekeningen van Jaime Calderon (De wegen van de Heer) maken het plaatje compleet en gedrieën leveren ze prachtige historische strip af.

 


(HH)