Recensie Apostata 5: Caesar Augustus
+ pakket Apostata deel 1 t/m 4
door Ken Broeders


 

Het heeft vijf albums geduurd, maar nu weten we dan eindelijk waarom de historische strip van Ken Broeders Apostata heet. Het betekent 'afvallige' en slaat op Julianus. Julianus predikt namelijk de vrijheid van godsdienst, nadat zijn oom keizer Constantius II het Christendom als staatsgodsdienst heeft ingevoerd en alle andere religies verbood.
Julianus is door Constantius II benoemd tot 'keizer van het Westen'. Constantius vecht namelijk in het Oosten tegen de Perzen en heeft iemand nodig om de Gallische grenzen in het Westen in het oog te houden.
Helemaal eerlijk spel speelt Constantius niet, want Julianus is een studiebol zonder gevechtservaring. Hij zal het op een Romeins slagveld vermoedelijk niet lang volhouden en dat komt Constantius zeer goed uit. Opgeruimd staat netjes; neefjes kunnen gevaarlijk worden als het op de macht aankomt.
Julianus bijt zich echter vast in zijn veldheerschap en boekt succes na succes. Zoveel zelfs dat hij door zijn troepen uitgeroepen wordt tot Caesar Augustus!
Julianus – hoewel niet heerszuchtig – gaat de strijd met zijn oom aan omdat hij vindt dat die het rijk niet goed bestuurt. Het Romeinse rijk dreigt in een bloedige burgeroorlog verzeild te raken...

 


Met Apostata bewijst Ken Broeders dat hij naast fantasy-strips ook heel goed in staat is een vlot leesbare historische strip te maken. Zijn strip leek aanvankelijk wat oppervlakkig – met name met de introductie van Primigenia, een pittige roodharige tante die als een blok valt voor de charmes van de piepjonge Julianus.
Ze speelt aanvankelijk eigenlijk geen rol van betekenis in het verhaal, maar hangt wel steeds rond in de nabijheid van de veldheer.
In latere delen blijkt haar rol wel degelijk essentieel om het conflict tussen Julianus en Constantius II op te doen laaien.
Broeders groeit in zijn rol als scenarist en zijn verhaal wordt met het deel beter en helderder.
Als tekenaar ontwikkelt hij zich ook, al moet gezegd dat de strip er van meet af aan goed uitziet.
Hij schildert zijn strips direct in kleur en dat moet hij vooral blijven doen.
Uitstekende historische strip die een vergelijking met bijvoorbeeld Vae Victis glansrijk doorstaat en zelfs wint!



(HH)