Recensie Ypres memories
door Philippe Glogowsky


 

Herinneringen aan Yper bevat de getuigenissen van Henry Naylor en die van iemand waarvan we alleen de voornaam Gordon te weten komen.
Het is 1986 en Gordon, inmiddels 90 jaar oud, gaat met frisse tegenzin met zijn familie naar de militaire taptoe in Edinburgh. Voor hem hoeft het allemaal niet zo nodig. Het brengt allerlei vreselijke herinneringen boven. Zaken die hij liever zo ver mogelijk wegstopt. De eerste veertien pagina's geven ons een beeld van die herinneringen.
De rest van het boek bevat het dagboek van Henry Naylor. Het is gevonden door een Duitse soldaat die hem in een tweegevecht heeft gedood. Het tweede gedeelte van dit album verscheen in 2000 al in albumvorm als Henry's dagboek.

 

 

Beide verhalen pogen de verschrikkingen van de loopgravenoorlog in beeld te brengen.
Het is zonder meer verdienstelijk gedaan maar in vergelijk met het meesterwerk van Jacques Tardi legt dit boek het af. Tardi legt veel meer de nadruk op het rauwe en het zinloze van deze oorlog. Naar mijn smaak roept Memories nog te veel het beeld op van heldendom, lintjes, etc.
Het strategisch onbenul van de generaals die luxueus ver achter het front gezeten een 20e eeuwse oorlog met 19e eeuwse denkbeelden voerden en geen flauwe notie hadden van wat de sterk toegenomen vuurkracht aanrichtte onder de in gesloten linies oprukkende soldaten had wel wat scherper belicht mogen worden. Het blijft allemaal net iets te beschaafd. Misschien komt het ook omdat het boek waarschijnlijk ook bedoeld is als educatief hulpmiddel voor scholen. Daar had Tardi natuurlijk geen last van...
Wat Glogowski vertelt, vertelt hij goed en boeiend maar het smerige, vuile van de oorlog brengt hij niet echt voor het voetlicht. Toch is het al met al zeker de moeite waard en de prijs is voor zo'n mooie hardcover uitvoering is ook heel netjes. Het aanschaffen waard dus!

 


(FTH)