Recensie Robbedoes Luxe
door Yves Chaland

 

 

Yves Chaland kwam veel te vroeg in 1990 door een auto-ongeluk om het leven. Dat is niet de reden dat zijn verhaal van Robbedoes nooit af kwam.
Die reden is veel ingewikkelder en wordt in dit prachtige kleinood uit de doeken gedaan, iets met een machtsstrijd bij het weekblad Robbedoes, maar het fijne daarvan moet u zelf maar lezen.
Het blijft schreeuwend zonde, want Yves Chalands tekenwerk voor Robbedoes is fenomenaal.
Hij slaat ogenschijnlijk moeiteloos een brug tussen ouderwets en nieuw: Zijn tekeningen zijn diep geworteld in de oude Robbedoes-stijl van Franquin, maar meer nog die van diens voorganger en leermeester Joseph Gillain oftewel Jijé.
Chalands eerbetoon aan zijn grote voorbeelden oogt verbazingwekkend modern en fris. Zelfs in 2013 – meer dan dertig jaar na publicatie in Robbedoes.

 

 

Chaland was één van de grondleggers van de 'Atoomstijl' en zijn Robbedoes-tekeningen werken twee kanten uit: Ze zijn functioneel omdat ze het verhaal dat hij vertelt goed en helder overbrengen, maar bovendien kan vrijwel elk plaatje uitvergroot zó aan de muur. Er werden van zijn werk dan ook veel zeefdrukken en prenten gedrukt.
Er zijn niet veel tekenaars die zoals hij van elk plaatje een los te waarderen illustratie weten te maken.
De illustratie op de voorpagina van dit boekje komt bijvoorbeeld gewoon uit een strippagina van Chaland en is helemaal raak: Kwabbernoots gebaren worden onderstreept door de sprieterige haren op zijn hoofd en de karakters van de twee figuren zijn met één oogopslag te doorgronden.



En dan het verhaal? Kon Chaland een Robbedoes-verhaal vertellen? We zullen het natuurlijk nooit zeker weten, want hij werd al na 23 halve pagina's van het project afgehaald, maar zijn Robbedoes-verhaal herbergt alle kenmerken van een klassieke Robbedoes-strip. Robots, kolonialen, helden, schurken.
Als Robbedoes en Kwabbernoot met een vervoersprobleem zitten wordt dat met een al te groot toeval opgelost door Chaland de scenarist. Eén pagina verder maakt de scenarist dat gelukkige toeval weer ongedaan, zodat zijn helden geen steek opgeschoten zijn met de enorme mazzel die hen toeviel.
Chaland de scenarist steekt de draak met de verhalen van zijn jeugd, maar met voldoende respect om er mee weg te komen.

 


Hoewel de uitgever doet voorkomen dat dit de eerste album-uitgave van dit Chaland-werkje is, is dat niet waar. Uitgeverij Champaka bracht jaren geleden een luxe uitgave op de markt in een kleine oplage, waarvoor Chaland – vlak voor zijn dood – een aantal illustraties tekende bij een tekstverhaal van Yann dat de lezer het vervolg van het Robbedoes-avontuur uit de doeken deed.
Die uitgave is ondertussen natuurlijk onvindbaar en zelfs al heb je die in de kast staan; de achtergrondinformatie die je in de boekwerkje vindt en de prachtige uitvoering ervan rechtvaardigen een hernieuwde kennismaking.
Ik voor mij kon 't in ieder geval niet laten liggen...

 


(HH)