Recensie Mao's mussen
door Dirk-Jan Hoek


 

Er heerst in Nederland al jaren onvrede over de politieke koers die onze regeerders varen.
Ook ondergetekende weet wel hoe het beter zou moeten, maar ja... de beste stuurlui staan aan wal. Rutten, Balkenende en consorten maken het echter nergens zo bont als de grote roerganger Mao.
Wie Kunwu's driedelige strip China
over de Mao-jaren in China gelezen heeft verbaast zich politiek gezien nergens meer over.
Eén van 's mans meer ludieke acties was de campagne om de mussen uit te roeien. In al zijn wijsheid had de grote leider geconstateerd dat mussen het graan opaten dat voor zijn volk bedoeld was. Er werd dus een grootschalige aktie op poten gezet om alle mussen uit te roeien.
Vandaag de dag zouden veel mensen zo'n belachelijke maatregel gewoon naast zich neerleggen, maar Mao regeerde zijn land met ijzeren hand en je liet het wel uit je hoofd zijn bevelen te negeren.
Heel China ging op mussenjacht met – weten we sinds onze biologen het ecosysteem hebben uitgevonden – catastrofale gevolgen: Nu hun natuurlijke vijand de mus massaal het loodje legde kregen de insecten de kans een plaag vanjewelste te vormen, waardoor er nog veel meer graan verloren ging dan de mussen ooit hadden kunnen opeten!

 


De Nederlandse stripmaken Dirk-Jan Hoek heeft over dit gegeven een aardig stripboek gemaakt: Mao's mussen. Schoolmeester Dong Tjong is vogelliefhebber en kan het niet over zijn hart verkrijgen mussen te doden. Hij werpt zich op als hun beschermheer, met grote risico's voor zijn eigen veiligheid, die van zijn vrouw en die van zijn buren.
Die laatsten dringen er dan ook op aan dat hij afstand doet van zijn mussen. Niet alleen om het gevaar, maar ook nog eens omdat er hongersnood uitbreekt – door de sprinkhanen die de oogsten verwoesten – en Dong's mussen de buren het graan uit de mond stoten.
Een aardige strip over een wonderlijk maar waargebeurd verhaal.
De tekeningen van Hoek zijn sfeervol en ondersteunen zijn verhaal prima. Zijn wat naïeve stijl sluit goed aan bij het karakter van zijn vertelling.
Wie Kunwu's China gelezen heeft leest hier echter weinig nieuws en aangezien dit zwart-witte boekje nogal aan de prijs is kon de verkoop wel eens gaan tegenvallen.
Dat is jammer voor de auteur, want zijn initiatief een dergelijke strip te maken is lovenswaardig en hij heeft genoeg in zijn mars om er op te hopen dat Oog & Blik nog eens een boekje van hem gaat uitbrengen...

 


(HH)