Recensie Munch HC
door Steffen Kverneland


 

Steffen Kverneland heeft het zichzelf met zijn eerste in het Nederlands vertaalde stripwerk niet gemakkelijk gemaakt. Het verhaal van zijn Munch is vrijwel uitsluitend opgebouwd uit citaten van tijdgenoten van de beroemde Noorse schilder. Dat betekent dat Kverneland een enorme kennis van Munch, zijn tijd en de kringen waarin hij verkeerde moet hebben vergaard.
Hij slaagt erin middels een waanzinnig aantal citaten toch in een vrij helder beeld van het leven van Munch te schetsen. Enkele stukken – waarin hij zijn eigen mening blijkbaar even kwijt moest – bestaan uit grafisch weergegeven gesprekken die hij over Munch voerde met collega-striptekenaar Lars Fiske.
Beiden lijken wel bezeten van de schilderkunst.
En van de stripkunst, want Lars Fiske bracht eerder het stripalbum Herr Merz uit over de gesjeesde Duitse kunstenaar Kurt Schwitters, waarin Fiske overigens op zijn beurt gesprekken gebruikt die hij met Kverneland voerde over Schwitters.



Kverneland hanteert een veelheid aan stijlen om het verhaal van Munch in ruim 250 pagina's te vertellen. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van z'n tekeningen, maar het werkt en sluit bijzonder goed aan bij het schilderwerk van het onderwerp van deze strip. Tot op de dag van vandaag lokt het werk van Edvard Munch opmerkingen uit als: 'Dat kan mijn dochter van drie ook.'
Ik denk 't niet... Tenzij je dochter heel erg begaafd is.
Munch' werk is controversieel en of zijn bekendste schilderij 'De schreeuw' echt de 90 miljoen euro waard is die er voor betaald is blijft natuurlijk de vraag. Steffen Kverneland is geen Munch, maar diens stripbiograaf en dat zijn werk soortgelijke reacties zal oproepen bij stripliefhebbers is een teken dat hij op de goede weg is.
De keuze voor de eerdergenoemde citaten-structuur is hier en daar wat geforceerd, maar ik vind 't verbazend knap dat hij op deze wijze toch een samenhangend en boeiend verhaal weet te vertellen.
Heel interessant album, maar hoewel Munch een bijzonder boeiende, haast wereldvreemde figuur is en diens schilderwerk mij erg kan boeien vind ik het album van Kverneland's maatje Fiske toch net iets beter.
Misschien dat de volkomen maffe Schwitters net iets meer sympathie weet te wekken dan de getraumatiseerde Munch...
Wie de Noorse stripmakers Kverneland en Fiske beter wil leren begrijpen doet er overigens goed aan béide albums te lezen.


(HH)