Recensie Bernard Prince Integraal 1 HC
door Hermann & Greg


 

Ik had niet gedacht dat ik Rik Ringers-tekenaar Tibet ooit nog eens mijn dankbaarheid zou moeten betonen!
Als tekenaar van één van de meest oubollige strips die ik ken heeft hij me in elk geval met zijn tekenwerk geen groot plezier gedaan.
Waar ik hem wél dankbaar voor ben is dat hij in 1966 is gaan klágen bij de hoofdredacteur van het weekblad Kuifje!
Toen scenarist Greg en tekenaar Hermann in dat blad namelijk begonnen met de avonturen van Bernard Prince, inspecteur bij Interpol, vond Tibet dat er geen plaats was voor nóg een detective-strip, Rik Ringers stond immers al in Kuifje...
Greg gaf op een bepaalde manier gehoor aan Tibet's klacht en liet Bernard ontslag nemen bij Interpol, 'kocht' een boot voor hem en liet hem voortaan zijn brood verdienen als een soort vrachtvervoerder zonder thuishaven. Samen met zijn adoptief-zoon en de stoere zeebonk Barney Jordan waagde Bernard zich in de meest hachelijke avonturen, vaak gedreven door de noodzaak geld te verdienen.
Heel anders dan
Rik Ringers, met z'n vaste verkering Nadine, zijn gele sportwagen en zijn kekke smetteloos witte jasje, brengt Bernard zijn avonturen doorgaans niet tot een einde zonder daarbij hopeloos te vervuilen en te verwilderen. Bernard en de zijnen nemen het namelijk in hun avonturen niet enkel op tegen snode vijanden, maar ook tegen moeder Natuur, die wel een hekel aan het drietal lijkt te hebben.
Naast het feit dat Greg uitstekende scenario's levert voor de strip maakt het natuurgeweld dat Hermann in opdracht van Greg over zijn helden uitstort van
Bernard Prince een memorabele strip. Dat was waarschijnlijk niet gelukt als Bernard keurig bij Interpol was blijven werken.
Dus... Tibet: mijn dank!

 


Wat Bernard Prince ruim 45 jaar nadat de strip van start ging daarbovenop nog steeds de moeite waard maakt is het fantastische tekenwerk van Hermann.
En hij wilde helemaal geen striptekenaar worden, blijkt uit het dossier dat in de zojuist verschenen eerste integrale bundeling is opgenomen!
Hermann leert snel. De bundeling bevat de eerste vijf albums en je ziet hem groeien. Het meest moeite heeft hij met gezichtsuitdrukkingen (dat blijft zijn hele carrière zijn 'zwakste' punt), maar zijn figuren en zijn decors zijn fantastisch.
Uitgeverij Saga geeft de complete door Hermann getekende avonturen van Bernard Prince uit in drie luxe bundelingen, waarin het tekenwerk in zwart-wit wordt afgedrukt.
De drukke tekeningen van Hermann winnen met een inkleuring wel wat aan overzichtelijkheid, maar de kleur leidt ook af van de virtuositeit van deze tekenaar.
Wie zijn zwart-wit platen bekijkt ziet hoe verschrikkelijk goed deze man kon tekenen.
Kón, want tegenwoordig steekt Hermann nog maar zelden zo veel moeite in zijn tekenwerk als hij met
Bernard Prince deed.
Heel anders dan Tibet – die toen hij eenmaal een stijl gevonden had tot stilstand kwam en een soort tekenende boekhouder werd – blééf Hermann zich grafisch ontwikkelen.
Dat zal de liefhebber in de twee nog te verschijnen integrale bundelingen duidelijk worden...
Volledig overeind gebleven klassieke strip in een prachtige uitgave van slechts 400 exemplaren, met een genummerd en gesigneerd prentje.

 


(HH)