Recensie Havik 8 dossier HC
door Patrice Pellerin


 

Laten we het eens hebben over de zogeheten dossier-albums die tegenwoordig van goedverkopende en populaire strips verschijnen.
De één loopt er mee weg, de ander vindt het maar zonde van de drukinkt en het papier.
Het motief voor het uitbrengen van dit soort albums ligt voor de hand: Vaak moet de liefhebber erg lang wachten op een album en een dossier-album is nou eenmaal sneller in elkaar gezet dan een nieuwe strip...
Niets mis mee zou je zeggen; de striplezer kan immers zelf beslissen het dossier aan te schaffen of het te laten liggen.
Zelf sta ik echter nog wel eens te twijfelen wat ik er mee aan moet. Ik ben tevéél completist om ze te negeren, maar als ik ze wel aanschaf léés ik ze vaak niet eens...



Bij De Havik is het aantal dossier-albums zo langzamerhand het aantal van de reguliere strips aan het overstijgen. De stand is 8 albums tegen 6 dossier-edities!
Bij Dupuis
de oorspronkelijke uitgeverij – lekte al een Geheim dossier uit en de huidige uitgeverij Silvester hakte het zevende verhaal De missie aanvankelijk in drie delen om het in dossier-cahiers te publiceren. Soft-cover albums waarin 16 pagina's van het verhaal werden aangevuld met documentatie en toelichtingen. Daarna drukten ze een compleet HC-album zónder achtergronden, om vervolgens met een dossier-editie van datzelfde deel (met weer ander archiefmateriaal) op de proppen te komen. Wie een beetje gevoelig is voor dit soort handigheidjes heeft het verhaal dan drie maal in de kast staan!
Bij deel 8 heeft Silvester het idee van de cahiers gelukkig laten 'varen', nu is er naast het reguliere album een apart album waar enkel achtergronden, schetsen en illustraties in staan.
Dat is – vind ik – een vooruitgang. De 'truc' die Silvester bij het zevende album uithaalde riekte naar geldklopperij.
Bij deel 8 Kaapvaarder voor de koning kun je gewoon naar interesse kiezen hoeveel je aan De Havik wilt spenderen: Een enkel album, het dossier-deel erbij of een pakketje dat iets duurder uitvalt, maar waar je een display en een paar prentjes op de koop toe krijgt.
Helemaal niets mis mee.



Maar nu de eigenlijke vraag: Is al dat extra materiaal interessant?
Ja!
Het zal niet voor elke strip gelden, maar De Havik is zó grondig gedocumenteerd dat de dossier werkelijk gerechtvaardigd zijn.
Patrice Pellerin draagt er zorg voor dat elk detail klopt en wie de dossiers leest krijgt inzicht in zijn methodes.
Pellerin's passie voor de geschiedenis druipt van de dossierpagina's af als hij toelicht waarom hij bepaalde locaties koos en hoe die zijn verhaal beïnvloedden.
In deel 7 wordt De Havik bijvoorbeeld ontboden aan het Franse hof. Niet alleen de paleizen zijn door Pellerin heel erg nauwkeurig op- en nagetekend, maar er varen in de paleistuin schaalmodellen van de Franse oorlogsvloot rond!
Pellerin verzint zoiets niet; dat heeft werkelijk plaatsgevonden.
In de strip valt het je niet eens zo op, dus wie het dossier leest gaat het verhaal met andere ogen bekijken.

De tekenaar/schrijver/researcher slaat hier en daar wel door, maar
zijn toelichtingen bij de locaties en gebouwen die hij voor de havenscene's in deel 7 en 8 gebruikt zijn heel boeiend.
Het gevangeniseilandje dat hij opvoert
– en in de dossiers nader toelicht is niet alleen pittoresk, maar levert Pellerin meteen verhaalideeën op die De Havik meer diepgang geven.
Ik las eerst het verhaal en toen de dossiers en kreeg daarna meteen zin om al die informatie te gaan checken en de boeken opníeuw te gaan lezen...

 

 

Niet alle strip-dossier-edities zijn even interessant (ik heb er wel gelezen waar ik me zelfs ronduit aan geërgerd heb) maar die van Pellerin en zijn Havik zijn vakkundig in elkaar gezet en erg informatief. En dan heb ik 't nog niet eens gehad over de vaak paginagrote illustraties die Pellerin speciaal voor zijn dossiers maakt en waar je maar niet op uitgekeken raakt.
Als de Havik-dossiers al geldklopperij zijn, dan krijgt de geklopte in ieder geval waar voor zijn geld.
Dat ze tevens kunnen dienen om de forse tijdsperiode die er tussen het verschijnen van de albums ligt te verkorten is mooi meegenomen.



(HH)