Recensie Nicolas Eymerich de godin deel 1 & 2 HC
door David Sala & Jorge Zentner naar Valerio Evangelisti


 

De cover van het eerste Nicolas Eymerich-album De Godin ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. David Sala maakt de inquisiteur met enkele bijna lichtgevende penseelstreken helemaal los van de duistere achtergrond. Dat is dan ook de taak die Nicolas Eymerich plots in de schoot valt als de Grootinquisiteur Agustin aan de pest overlijdt en Nicolas tot zijn opvolger benoemt.
De benoeming is een beetje wiebelig, want er is meer nodig dan een krabbel van zijn voorganger om een dergelijke verantwoordelijke functie te verwerven, maar Nicolas is vastberaden en ambitieus en slaagt erin de opdracht binnen te harken.
En het zijn waarlijk duistere tijden. Niet alleen woedt de pest in de stad, ook verschijnt er regelmatig een vrouwengezicht aan de hemel. Aanvankelijk denkt de kersverse Grootinquisiteur dat hij hallucineert, maar hij is niet de enige die het 'visioen' ziet.

 

 

Dwars door dit verhaal – dat in 1352 speelt – volgen we de belevenissen van het allereerste Psytronische ruimteschip de Malpertius dat in 2194 voor het eerst de ruimte in gaat.
Dat gedeelte van het verhaal zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het middeleeuwse gedeelte, maar schrijver Jorge Zentner houdt dat verband in deze stripbewerking van de bestseller van Valerio Evangelisti tot het einde van het eerste tweeluik verborgen.
Hij laat de lezer zweven en die moet er maar het beste van hopen en afwachten waar dit alles naartoe zal leiden.
Zelf had ik er weinig vertrouwen in, maar het moet gezegd dat Zentner aan het eind van het tweede deel de twee verhaalelementen overtuigend met elkaar verbindt waardoor ik op een iets positiever oordeel over Nicolas Eymerich uitkom dan ik halverwege deel twee had kunnen vermoeden.



Zo heel positief is dat eindoordeel echter niet, want ik vind de avonturen van de Inquisiteur te warrig en wijdlopig om er echt warm voor te lopen.
De geschilderde tekeningen van David Sala zijn sfeervol en bij vlagen heel fraai, maar even zo vaak moddert hij de boel vol, wat uitgesproken lelijke plaatjes oplevert.
Nicolas Eymerich
behoort tot de populairdere strips van uitgeverij Silvester, maar ik heb het na twee delen wel gezien en laat deel drie en vier voor wat ze zijn.
Er zijn betere strips te koop...

 


(HH)