Recensie Drie dagen in Rio HC
door Peter van Dongen


 

Ik ben dol op sukkelige helden. Van die helden die een avontuur ondernemen dat vervolgens helemaal in de soep loopt. Salomon Andrée is zo'n held.
Hoewel zijn missie totaal mislukte valt enig heldhaftigheid hem niet te ontzeggen: Hij kroop aan het eind van de negentiende eeuw in een luchtballon om er de Noordelijke IJszee met over te varen en zodoende de Noordpool te 'veroveren'.
Al na drie dagen stort de ballon neer. De ijsafzetting op de ballon maakt haar te zwaar om te vliegen en Andrée en zijn twee companen moeten te voet zien terug te komen in de beschaafde wereld.
Een onmogelijke opgave op het drijvende ijs dat soms twee keer zo snel in tegenovergestelde richting drijft als zij kunnen lopen.
Het blijft ruim dertig jaar stil rond het lot van Andrée en zijn mannen tot hun stoffelijke resten in 1930 gevonden worden en met hen hun dagboeken en een fototoestel met de film er nog in. Ruim dertig jaar nadat ze op het ijs stierven ontwikkelde men de foto's waarop de mannen te zien zijn die trots bij een zelfgeschoten ijsbeer staan. Waarschijnlijk heeft dat hen de das omgedaan en zijn ze gestorven aan de parasieten die zich in ijsberenlevers ophouden.
Andrée's plan was dwaas en vermoedelijk wist hij dat hij geen enkele kans had het er levend vanaf te brengen, maar terugkrabbelen vergde blijkbaar meer moed dan doorzetten.
Ik las het boek Met de Arend naar de pool – dat samengesteld werd nadat de dappere ontdekkings- reizigers onverwacht weer waren 'opgedoken' – jaren geleden en het geldt hoewel ik vele poolboeken verder ben nog steeds als één van mijn favorieten.
Blijkbaar ben ik niet de enige. Redmond O'Hanlon, de excentrieke reisboekenschrijver die aan boord van de Stad Amsterdam voor de VPRO de reis van de Beagle nareisde, wijdde een aflevering van zijn geweldige TV-serie O'Hanlons helden aan Andrée en dat inspireerde stripmaker Peter van Dongen om iets met Andrée's pooltocht te doen in zijn nieuwste strip Drie dagen in Rio.

 


'Bedankt dat je ons het plot al uit de doeken hebt gedaan, nu hoef ik 't album niet meer te lezen', denkt u wellicht, maar Drie dagen in Rio gaat niet over Andrée's poolpoging, maar over een de jonge Zweed Lennart Björk die droomt van avonturen en schepen. Hij weet een vakantiebaantje te bemachtigen: met een schip naar Brazilië varen als scheepsjongen.
Als Van Dongen aan de strip werkt ziet hij de O'Hanlon-aflevering over 'De Arend' en hij besluit Andreé's verhaal te verwerken in de strip.
Hij vertelt daarbij niet het verhaal van de mislukte pooltocht zelf, maar laat Lennart er over dagdromen en trekt parallellen tussen Andreé's tocht en die van Lennart.
Het redt Van Dongen's strip. Het geeft een extra dimensie, maakt de dromen van Lennart visueel en werkt bovendien grafisch heel goed. Drie dagen in Rio was zonder de Arend vermoedelijk niet zo'n goed album geworden.
Van Dongen's tekeningen zijn grafisch heel sterk. Zwaar beïnvloed door de klare lijn, maar toch met een eigen smoel. Zijn inkleuring is ook bijzonder sfeervol en hij vertelt zijn verhaal soepel en vlot.
Op zich een goed idee dat de zeer langzaam werkende Van Dongen hier kiest voor een relatief kort verhaal (27 pagina's), al haalt dit scenario het door die beknoptheid niet bij zijn meesterwerk Rampokan.

 

 

Uitgever Oog & Blik geeft naast de normale HC ook een luxe versie uit. Die kost twee keer zoveel, maar bevat een dossier met schetsen en een 'linnen' rugje waardoor het helemaal een Kuifje-sfeer ademt.
Die uitvoering maakt het album helemaal 'af'.
NB 7 sept 2013: De luxe is inmiddels helemaal uitverkocht :(

 


(HH)