Recensie Overlevenden - Kwantumanomalieen
deel 1 & 2 door Leo


 

Zit de science-fiction nou in een verdomhoekje, of vergis ik me?
Er verschijnen stápels fantastierijke strips, maar die vallen allemaal onder de noemer fantasy; vol onbestemde tijdvakken en imaginaire werelden.
Waarom gaan onze strips niet meer gewoon de toekomst in? Dat werkte toch altijd prima?
Gelukkig is er één tekenaar/schrijver bij wie we immer terecht kunnen voor lekker ouderwetse SF: Leo.
Hij bewees zich al met zijn bijzonder populaire reeksen Aldebaran, Betelgeuze en Antares (in feite één doorlopende reeks). Enige fantasy is Leo niet vreemd, zijn strips worden bevolkt door vreemde dieren en wonderlijke schepsels, maar een strip die gaat over de kolonisatie van een planeet in een ander zonnestelsel rubriceren we gewoon onder science-fiction.

 



Zijn jongste project Overlevenden – kwantumanomalieën is geen vervolg op Aldebaran, maar een spin-off. Onderweg naar Aldebaran komt een schip vol kolonisten in de problemen. Een natuurlijk fenomeen stoort de Benevides transfer – een natuurkundig procedé waardoor ruimteschepen sneller kunnen reizen dan het licht.
Het schip valt uit elkaar!
Dankzij een dapper bemanningslid blijft één reddingssloep intact. Als die landt op een vreemde planeet ontwaken de 12 kolonisten aan boord uit hun kunstmatige slaap. Bij het verkennen van de planeet blijkt dat het onverklaarbare fenomeen dat hun moederschip vernielde ook invloed uitoefent op de planeet – met alle gevolgen van dien – en dat de Aldebaran-kolonisten niet de enigen zijn die uit koers geslagen werden en er strandden.
Mocht je denken dat Overlevenden méér van hetzelfde is; door de geheimzinnige anomalieën voegt Leo wel degelijk iets nieuws toe aan zijn beproefde formule.
Daarnaast is het heel knap dat hij een begrijpelijk verhaal te weet vertellen rond 12 (!) hoofdpersonen. Het eerste deel is daardoor wel wat statisch, want zoveel kennismakingen kost tijd. In deel twee krijgt het verhaal meer body en begint het naar meer te smaken.
De tekeningen zijn als vanouds in goede handen bij Leo, die er in slaagt een science-fiction strip te maken zonder technisch te tekenen. Hij laat zijn strips juist op de karakters en hun emoties drijven.
Er is hoop voor de science-fiction; Hoera voor Leo!

 


(HH)