Recensie Kobijn 9 HC
De deeltjesversneller
een Robbedoes & Kwabbernoot-hommage door Lewis Trondheim

 

 

Lewis Trondheim maakte een aantal jaren geleden furore in Frankrijk. Met zijn snelle stijl (letterlijk want hij kwakte zijn tekeningen op papier) en zijn bijzondere gevoel voor humor maakte hij strips zoals we die nog nooit gezien hadden in stripland. Eén van zijn eerste strips was Kobijn, een jeugdstrip met volwassen trekjes. De hoofdpersonen van de strip kleuren hun avonturen met quasi-filosofische uitspraken en gedachtes. Héél wat anders dan de Kuifjes, Guusten, Suskes en Wiskes en Robbedoezen waar Europese striplezers mee opgegroeid waren.
Trondheim's stijl heeft ondertussen een flink aantal navolgers gekregen, mede doordat Trondheim een groot aantal tekenaars en scenaristen inlijfde om mee te werken aan zijn grote stripproject Donjon. Honderd delen was het doel, en daar zit hij nog lang niet aan.
Vele varkens maken de spoeling dun, en dus is vandaag de dag niet meer zo duidelijk wat er nou zo bijzonder was aan die eerste strips van Trondheim. Fijn hoor, dat Silvester Kobijn alsnog uitgeeft bijna twintig jaar na de Franse uitgave, maar de urgentie is er een beetje af.


Eén van de meest fameuze deeltjes uit de serie is het zojuist verschenen De deeltjesversneller. Trondheims figuurtjes kruipen in de huid van... Robbedoes & Kwabbernoot.
Leuk idee, zo'n eerbetoon!
Helaas werkt het hier niet echt.
Trondheim heeft natuurlijk respect voor de oude Robbedoes-traditie, maar zijn werk staat er zó ver vanaf dat hij er niet in slaagt beide werelden samen te brengen. Als twintig jaar al een bijna onoverbrugbare kloof is voor Kobijn, dan kun je nagaan dat zestig jaar helemaal niet te doen is. Robbedoes en Kwabbernoot lopen herkenbaar rond in deze strip, maar daar is ook alles mee gezegd. Het resultaat is geen Robbedoes & Kwabbernoot, maar het is ook geen Kobijn. Ieder ander deeltje van de serie is beter
dan De deeltjesversneller om het bijzondere van Kobijn te leren waarderen, want begrijp me niet verkeerd: Kobijn is zeer zeker de moeite waard.
En wie een geslaagde Trondheim-Robbedoes wil lezen raad ik Paniek op de Atlantische oceaan uit de reeks Robbedoes Oneshots aan. Daar hoeft Trondheim geen spagaat te maken om zowel Kobijn als Robbedoes recht te doen.
Robbedoes nostalgisten kunnen terecht bij onze eigen Daan Jippes, die onder de naam Danier twee in een prachtige Franquin/Tilleux-stijl getekende Havank avonturen uitgaf...


(HH)