Recensie Het keizerrijk Trigie integraal 1 HC door Don Lawrence & Mike Butterworth

Recensie Het keizerrijk Trigie integraal 1 HC door Don Lawrence & Mike Butterworth

 

Recensie Het keizerrijk Trigie integraal 1 HC
door Don Lawrence & Mike Butterworth

 

Engeland kent een behoorlijke striptraditie waarvan vreemd genoeg maar weinig is doorgesijpeld naar Nederland. Misschien omdat er voldoende aanvoer uit Frankrijk en België was? Het weekblad Sjors publiceerde wat Engelse strips als Billie Turf en Archie de man van Staal en – later – TrigiëPep was vooral gevuld met Franse strips en die sloegen hier beter aan.

Uitzondering was Trigië, dat hier zo goed ontvangen werd dat de Britse tekenaar Don Lawrence speciaal voor het Nederlandse blad Eppo de strip Storm op mocht zetten, waarmee hij definitief doorbrak.
Zijn geschilderde platen werden hier ten lande als een unicum beschouwd, maar in Engeland was dat niet minder dan een traditie, waarin Lawrence slechts de achterhoede vertegenwoordigde. Tekenaars als Frank Hampson, Frank Bellamy en Ron Emberton zetten met hun geschilderde verhalen de toon en tekenden prachtige – maar in Nederland onderbelicht gebleven – strips als Dan Dare voor The Eagle en Thunderbirds voor Gerry Anderson's TV2000.
Wie Anderson's poppenserie Captain Scarlet kent, herinnert zich misschien de geschilderde tekeningen die Captain Scarlet in allerlei hachelijke situaties tonen en waarmee de afleveringen eindigen. Je zou zweren dat ze van de hand van Lawrence zijn, maar zijn in feite getekend door Ron Emberton, wat aangeeft hoezeer Lawrence aan hem schatplichtig is.

Het dossier van de eerste integrale Trigië gaat dieper in op Lawrence's werk van vóór Trigië, dat vanaf 1966 gepubliceerd werd in het Engelse blad Ranger. Hij had toen al een behoorlijke staat van dienst en het tekenwerk staat vanaf de eerste pagina's op hoog niveau.
Trigië koppelt science-fiction aan historie en gaat over een volk op de planeet Elektron.
We volgen Trigo en zijn broers Brad en Klud die een nomadenstam in het land Vorg leiden. Ze lopen in van huiden gemaakte kledij en bestrijden dinosaurus-achtige wezens.
Trigo is een man van grote dromen. Hij ziet maar één manier voorwaarts voor zijn volk: Een stad bouwen en een beschaving op poten zetten. Zijn broers zien het minder zitten.
Op dat moment besluit Zorth, de machtsgeile leider van Loka, zijn buurlanden in te lijven. Hij begint met een aanval op Tharv en drijft daarmee de grote architect Perik rechtstreeks in de armen van Trigo.
Die heeft in Perik eindelijk de man gevonden die hem kan helpen zijn droom te verwezelijken en samen bouwen ze in 'n mum van tijd een prachtige stad.
Dankzij de stad ontwikkelt het volk zich rap: vliegtoestellen, wapentuig en uniformen, de transformatie van nomadenvolk naar beschaving voltrekt zich razendsnel. De architectuur en de uniformen hebben de makers gedeeltelijk gebaseerd op die van het Romeinse rijk, de vliegtoestellen en wapens komen uit de science-fiction van Daan Durf en de Thunderbirds. Een toffe combinatie, die de strip een geheel eigen smoel geeft.
Butterworth bedacht ook een intrigerende titel: Opkomst én ondergang van het keizerrijk Trigië mag dan wat pompeus aandoen, je krijgt wel zin om daar over te gaan lezen.


De verhalen van Mike Butterworth zijn typisch voor die tijd: veel avontuur, krachtpatserij en heldendom. Trigo en zijn neef Janno zijn mannen van ijzer en staal en overleven neergestorte vliegtuigen, verdwaalpartijen in de jungle, vergiften, gevechten met angstaanjagende dieren en andere akeligheden. Toch zijn de verhalen leuk om te lezen. Het gevaar met een tekenaar als Lawrence is wel dat het tekenwerk de aandacht van het verhaal afleidt. Regelmatig probeerde ik vol bewondering te doorgronden hoe Lawrence dat technisch gezien toch geflikt had en vergat ik waar Butterworth het eigenlijk over had.
Perfect gereproduceerd en geproduceerd deze integrale Trigië en alle verhalen keurig in chronologische volgorde. Dat was al eens eerder gedaan door Big Balloon, maar van die serie is tegenwoordig geen deeltje meer te krijgen. Dat is gelukkig binnenkort rechtgezet, want de Trigië integrales hebben een vlot verschijningstempo.
Don Lawrence mag dan een late discipel zijn van de Engelse schilderstrips, hij heeft het niveau van zijn voorgangers zeker weten te halen.



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!