Recensie Inspecteur Bayard 1. HC Lili, Grisbi en de rest door Olivier Schwartz & Jean-Louis Fonteneau

Recensie Inspecteur Bayard 1. HC Lili, Grisbi en de rest door Olivier Schwartz & Jean-Louis Fonteneau

 

Recensie Inspecteur Bayard 1. HC Lili, Grisbi en de rest
door Olivier Schwartz & Jean-Louis Fonteneau

 

Het is niet moeilijk te raden welke strips stripmaker Olivier Schwartz geïnspireerd hebben om zelf strips te gaan tekenen. Zijn tekenwerk is geheel doortrokken van de atoomstijl. Die werd 'uitgevonden' door striptekenaars als Yves Chaland, Daniël Torres en Serge Clerc, die de strips uit het blad Robbedoes – waar ze mee opgegroeid waren – op nóg zwieriger manier lieten herleven.


Olivier Schwartz blijft in alle opzichten de oude Robbedoes-weekbladen trouw.
Hij publiceerde in Nederland totnogtoe drie Robbedoes oneshots, Atom agency (een soort Guus Slim-kloon) en Gringos locos dat nota bene gaat over de Amerikaanse reis van de Robbedoes-tekenaars Jijé, Franquin en Morris!
Uitgeverij Hum vertaalde onlangs Schwartz' debuut(?)strip Inspecteur Bayard. Die gaat – hoe kan het ook anders – over een privédetective, en is een mix tussen Robbedoes, Jan Kordaat en De blauwe sperwer.


Inspecteur Bayard lijkt gemaakt te zijn voor een jong publiek. Eén van de gimmicks is dat de lezertjes uitgedaagd worden zélf mee te speuren naar de oplossing van het raadsel. Het album dient regelmatig 180° gedraaid te worden om de oplossing te kunnen lezen.
Schwartz en tekstschrijver Jean-Louis Fonteneau pakken het zo aan dat deze strip ook voor volwassenen heel leuk is om te lezen.
Bayard's sidekick (onmisbaar voor een vroege Robbedoes-strip) is zijn bijdehante nichtje Lili.
Het leuke diertje dat in veel oude strips een rol speelt (Bobbie, Spip, Marsupilami) wordt niet vergeten, en is aanwezig in de vorm van de gans Zoë. Goede vondst: een gans is geen alledaags huisdier en ze schommelt op komische manier lekker eigenwijs tussen de hoofdrolspelers door.
Lili verzamelt gedurende het album trouwens meer en meer van die leuke diertjes om zich heen.


Schwartz en Fonteneau slepen er alles bij wat ze maar kunnen bedenken: schurken, miljonairs, gangsters, kolonialen, modern vormgegeven villa's, dinosaurussen, robots, vliegtuigen, onbewoonde eilanden, onderzeeërs, race-auto's en natuurlijk draagt Bayard zelf het gehele album van die typische jaren 50-strip-handschoenen... allemaal elementen die wel al kenden uit die oude Robbedoezen.
Niets nieuws onder de zon, maar toch weten de heren er een unieke strip mee in elkaar te knutselen die je na het uitlezen achterlaat met een grote glimlach op je gezicht.
En met een goed gevoel, want tenslotte heb je zélf meegeholpen om het mysterie op te lossen!


(Hans Hartgers)

PS
Wie snel tot aanschaf overgaat heeft misschien geluk en krijgt er een boekje met korte verhalen van Inspecteur Bayard gratis bij...

Interesse? Koop het album hier!