Recensie Badlands 1 Het uilenkind & 2 De danser in de grizzly door Piotr Kowalski & Corbeyran

 Recensie Badlands 1 Het uilenkind & 2 De danser in de grizzly door Piotr Kowalski & Corbeyran

 

Recensie Badlands 1 Het uilenkind & 2 De danser in de grizzly
door Piotr Kowalski & Corbeyran

 

Voor ik in ga op het verhaal van Badlands wil ik u eerst een beeld schetsen van hoe de strip er uitziet. Op pagina 7 van het eerste deel Het uilenkind treffen we hoofdrolspeelster Perla relaxend aan op de kade.
Zij is een zeer goed uitziende, sigaren rokende jonge vrouw.
Haar uiterlijk geeft haar zoveel zelfvertrouwen dat ze naar arrogantie neigt. Ze draagt een strak zittende en laag op haar heupen hangende soldatenbroek en heeft haar shirt net onder haar boezem opgeknoopt, haar gehele buik met navel en al bloot latend.
Daarover heen draagt ze een open, kort jack en – natuurlijk – rust er een flinke cowboyhoed op haar lange zwarte, glanzende haren.
Kortom, Perla is een stoot, een lekker wijf, een stuk, een spetter.
Dat vinden striplezers (dat zijn toch voornamelijk mannen) natuurlijk geen bezwaar.
Maar (als je je ogen met enige moeite los hebt weten te rukken van haar verschijning) kijk dan even naar het jaartal... 1880.
In 1880 zouden zelfs de hóeren in de problemen komen als ze er zo bij zouden lopen!
En niet uitsluitend omdat je daarmee de mannelijke helft van de bevolking op heel erg verkeerde gedachten bracht. Een paar pagina's verder trekt Perla namelijk in dezelfde outfit door de woestijn.
De ongenadig brandende zon zou haar roomblanke huidje compleet aan flarden branden...

Het tekenwerk van Piotr Kowalski (Bloodborne, Dracula) ziet er fraai uit. Naast die mooie vrouw tekent hij ook angstaanjagende spoken (het uilenkind), woestijntaferelen, heldhaftige schietpartijen en een reuzenmonster. Badlands is een... tja... lust voor het oog.

 


(Hans Hartgers)

 

'Euh... meneer... Hallo... Hans? Ben je daar nog?'
Ja. Wattiserjôh?
'Je zou toch nog iets vertellen over het verhaal?'
Het verhaal... hahaha. Jij bent een grappenmaker!
'Nee... serieus. Waarom vertel je niets over het verhaal?'
? Okeej... Ik dacht niet dat dat na 't hierboven beschrevene nog nodig zou zijn, maar goed, komt-ie:
Perla heeft een zwarte, een rode man en een blanke man ingehuurd om haar te helpen zoeken naar... euh... ja, dat weet Perla zelf eigenlijk ook niet (u ziet, het begint al goed). Iets... iets... magisch.
Ze heeft een berenmasker, een ketting van bereklauwen en een rare kubus gevonden op zolder. Van haar over-over-overgrootvader geweest en blijkbaar voor Perla reden genoeg om eens in het wilde westen te gaan kijken wat opa daar destijds met die spullen uitvrat.
Als er een tijdmachine in het album op zou duiken zou dat een verademing zijn. Het zou in ieder geval verklaren hoe een pittige tante uit de eenentwintigste eeuw in 1880 verzeild is geraakt, want ook hoe Perla zich gedraagt en hoe ze praat is niet geheel in de historische context te plaatsen.
Als u houdt van westerns, spoken en lekkere wijven (in het tweede deel gaat ze uit de kleren!) zit u met Badlands goed, maar vraag me alsjeblieft niet naar het verhaal...

 

Interesse? Koop het album hier!