Recensie Winston Smith (1903/1984) Een leven De teruggevonden biografie 1. 1916 Land Priors & 2. 1917-1921 King's scholar door Guillaume Martinez & Christian Perrissin

Recensie Winston Smith (1903/1984) Een leven De teruggevonden biografie 1. 1916 Land Priors & 2. 1917-1921 King's scholar door Guillaume Martinez & Christian Perrissin

 

Recensie Winston Smith (1903/1984) Een leven De teruggevonden biografie
1. 1916 Land Priors &
2. 1917-1921 King's scholar
door Guillaume Martinez & Christian Perrissin

 

Ik mag graag biografieën lezen, zeker waar het 19e- en 20e eeuwse avonturiers, reizigers of kunstenaars betreft. Een strip als Winston Smith (1903/1984) Een leven De teruggevonden biografie is dus koren op mijn molen. Het in nostalgisch bruin uitgevoerde portret van Winston en de jaartallen op de covers van de twee tegelijkertijd verschenen delen wakkerden al helemaal mijn verlangen aan deze strip mee naar huis te slepen.
En ik moet zeggen: ik werd niet teleurgesteld.
Het tekenwerk is in goede handen bij Guillaume Martinez (William Panama, De wereld van Lucie, Bellary's vloek). Het ziet er zeer verzorgd uit allemaal zonder dat het te glad wordt.
Ook de inkleuring van Isabelle Merlet & Jean-Jacques Rouger mag er wezen. Ze hanteren voor de stukken die zich in het verleden afspelen een iets afwijkend – meer bruin – kleurpalet en dat komt de leesbaarheid en de sfeer zeer ten goede.

Volgens eigen zeggen vond scenarist Christian Perrissin bij een boekhandel de autobiografie van Smith en besloot die te verstrippen. Dat lijkt uw recensent onzin! Pesserrin leende Winsor Smith's naam van een figuur uit George Orwell's 1984, sleepte er wat literaire connecties bij en zoog dat hele 'Een leven' uit z'n duim. Hindert niet; hij doet dat erg overtuigend!
Hoewel we in de eerste twee delen Smith alleen nog maar meemaken als jong mens tekent zijn karakter zich voor de lezer al vrij duidelijk af.
En dat is niet altijd even positief.
Smith is een doorbijter, een stijfkop die zijn zin wil krijgen en daarbij soms zijn geliefden hard bejegent en
– als hem dat beter uitkomt afvalt.
Perrissin vergeet ook het intrige niet. Hij vertelt het verhaal vanaf twee momenten: Smith's jeugd én zijn vermeende dood. Anna Laurens wordt opgebeld door hotelier Paul Durand. Eén van zijn gasten
de 81-jarige Winston Smith is nooit teruggekeerd van een bergwandeling en heeft bij hem een envelop in bewaring gegeven voor Alice Laurens, Anna's moeder. Die is overleden en dus besluit Anna zelf de brief op te gaan halen. Aanvankelijk met tegenzin, maar ze raakt gaandeweg meer en meer geinteresseerd in het leven van Winsor Smith...

Christian Perrissin schreef een aantal latere Roodbaard-delen, Kaap Hoorn en El Nino. Geen al te indrukwekkende palmares, maar Winston Smith Een leven steekt – vind ik – qua verhaal met kop en schouders boven al zijn eerdere werk uit.
Maar ik mag dan ook graag biografieën lezen...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!