Recensie Het venijn 01. Vuurregen door Laurent Astier

Recensie Het venijn 01. Vuurregen door Laurent Astier

 

Recensie Het venijn 01. Vuurregen
door Laurent Astier

 

Het is een goede zaak dat er af en toe eens een boekje snel uitverkocht raakt, maar waar de uitgeverijen de laatste tijd mee bezig zijn maakt het runnen van een stripwinkel er niet makkelijker op... Het komt niet zelden voor dat een titel al uitverkocht is nog voor hij goed en wel in de winkels ligt!
Bewust te krappe oplages, ik vraag me af waar dat voor dient.
Niemand wil met grote stapels onverkochte boeken blijven zitten – dat snap ik ook wel – maar het gebeurt tegenwoordig regelmatig dat een uitgever willens en wetens een kleinere oplage drukt dan er door de winkels voorbesteld is.
Met name bij bekende titels en tekenaars drijft dat de prijzen enorm op en het betekent dat de iets minder fanatieke stripverzamelaar steeds vaker mis grijpt.
De oplage van de luxe uitgave van Blake & Mortimer (die altijd op termijn keurig uitverkocht) is door de uitgever bijvoorbeeld een stuk omlaag gebracht, waardoor het album onderverdeeld werd en een week na verschijning al voor het vijfvoudige van de vraagprijs online geveild werd.
Ander voorbeeld: De harde kaft Het venijn haalde onze nieuwsbrief niet eens. Nog voor ik het boek kon bekijken om te zien of we er wellicht wat van bij zouden moeten bestellen... op meneer!
Hè? Een eerste deel, van een tamelijk onbekende tekenaar binnen een week op?
Hoe kan dat nou?
Wie heeft er zitten slapen?

Gelukkig verschijnt er deze week een softcover, want Het venijn is een uitstekende Westernstrip.
Emily komt naar Silver Creek om te trouwen... Bij aankomst blijkt haar toekomstige ega zes voet onder de grond te liggen. Met enige tegenzin neemt zij het beroep weer op waaraan zij door dat huwelijk nu juist had willen ontsnappen.
Maar Emily is een gehaaid grietje en al snel blijkt dat er veel méér speelt dan je op het eerste gezicht zou denken...
Laurent Astier (Kaamelott, Zo maak je fortuin in juni 1940) is een verdienstelijk tekenaar, die zowel landschappen als personen prima op papier weet te zetten. Met Het venijn bewijst hij ook nog eens een goed verhaal te kunnen schrijven.
Reden genoeg om uit te kijken naar de vier nog te volgen delen.
Wie daarvan de harde kaft wil hebben zal héél goed moeten opletten en er héél vroeg bij moeten zijn...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!