Recensie Detox 1. De ontkenning door Jim & Antonin Gallo

Recensie Detox 1. De ontkenning door Jim & Antonin Gallo

 

Recensie Detox 1. De ontkenning
door Jim & Antonin Gallo

 

Jim voelt als geen andere stripmaker de tijdsgeest aan. Zijn verhalen gaan steevast over moderne mensen van middelbare leeftijd met moderne problemen. Heel herkenbaar dus voor iedereen?
Mwoah... uw recensent heeft soms wat moeite zich in te leven in Jim's hoofdrolspelers, maar dat komt omdat ik mij juist verre probeer te houden van al die moderniteiten waar Jim en de rest van de Westerse wereld zo warm voor lopen.
Het thema van Jim's jongste boek is dat van de geslaagde zakenman die zichzelf totaal voorbij rent en zich daar gelukkig bij voelt – of dénkt te voelen.
Mathias d'Ogremont kan zich niet voorstellen dat er buiten Parijs leven mogelijk is. Hij leeft in een duizelingwekkend tempo en maakt maar zeer mondjesmaat ruimte in zijn leven voor bijvoorbeeld zijn gezin.
Als de dokter hem waarschuwt dat een CVA op de loer ligt doet hij dat af als onzin: Gaat hém niet gebeuren.
En dan overkomt het zijn assistente/maitresse Victoria!

In een opwelling besluit Mathias een detox stage te ondergaan, waar hij eigenlijk meteen na aankomst al weer spijt van heeft.
Hij kan echter niet meer terug en wordt volledig op zichzelf én de natuur teruggeworpen.
Dat hij zijn gezin buiten deze beslissing houdt, zodat vrouw en kinderen wederom de dupe worden, is tekenend voor het soort man dat Mathias vertegenwoordigt.

Jim laat het tekenwerk nogal eens over aan derden, maar deze keer hanteert hij zelf de tekenpen weer. Tenminste, voor de personen. Voor de achtergronden heeft hij Antonin Gallo geronseld. Die werkt in een foto-achtig aandoende stijl met veel grijstinten die ik niet bijzonder goed vind passen bij het strakke tekenwerk van Jim, maar die grafisch geen afbreuk doet aan het verhaal.
Het zit allemaal weer goed in elkaar en in het tweede deel zullen we zien of Mathias écht te veranderen is...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!