Recensie Punk rock & mobile homes door Derf Backderf

Recensie Punk rock & mobile homes door Derf Backderf

 

Recensie Punk rock & mobile homes

door Derf Backderf

 

Dit album was kandidaat voor Strip-Aap's Stripboek van de maand.
Ik twijfelde tussen Punk rock & mobile homes en Het omgeval van Mikael Ross.
Toen ik de twee tegen elkaar af zat te wegen besefte ik me ineens wat een weird boek Punk rock & mobile homes eigenlijk is. Het zit vol mafkezen: een bijbelfreak die over een goede pijptechniek beschikt, een trailertrasher die de semtex in z'n kont dreigt op te blazen als hij niet naar z'n favoriete TV-programma mag kijken, een ouwe dronkenlap die geen auto meer mag rijden en dan maar met de grasmaaier naar het café gaat en in een versgedolven grafkuil belandt, en zo gaat het maar door!
Misschien wel de vreemdste figuur in dit album is De baron. Een slungelige, graatmagere puber die alle pesterijen die hem ten deel vallen gelaten ondergaat.
Zelfs als hij dankzij een groeispurt een boomlange en indrukwekkende verschijning is geworden blijven de bullies hem kleineren zonder dat hij hen op hun nummer zet. Het lijkt allemaal van hem af te glijden als druppels water van een eend.
Tot hij The bank bezoekt – een tot concertzaal omgetoverd bankgebouw in Akron, Ohio – en beroemdheden als The Ramones, Wendy O. Williams, The Clash en Ian Dury ziet optreden.

In Akron, Ohio bestond begin jaren tachtig een bloeiende punkrock scene. Ik was me daar niet van bewust, maar herinner me – nu Derf het zegt – The Akron compilation, een LP op het befaamde Engelse punk/new wave Stiff records. Als je iets aan de hoes krabde rook je rubber, hét product waar de stad groot mee geworden was!
Stiff records is alomtegenwoordig in dit album: Eén van De baron's beste vrienden Wes draagt het hele album een T-shirt met de beruchte Stiff-slogan 'If it ain't stiff it ain't worth a fuck' en als De baron een bandje heeft komt een talentscout van Stiff hen checken.
Dat loopt helaas iets anders af dan De baron en zijn maten gehoopt hadden...

Dit is Derf's eersteling (al is het in Nederland z'n derde vertaalde album) en hoewel het boek gevuld is met volkomen maffe persoonlijkheden is Backderf wel degelijk een serieuze verteller. Het eigenlijke thema van dit boek is de zoektocht naar de eigen identiteit, met muzieksmaak als belangrijkste hulpmiddel.
De baron is verliefd op Teri Workman, maar zijn liefde voor haar loopt een gevoelige deuk op als blijkt dat ze van de VERKEERDE muziek houdt! (Journey... inderdaad, je zou voor minder je vriendin dumpen).
Ook maf is het tekenwerk van Backderf. Hij is een underground-tekenaar en hoewel zijn tekeningen er op het eerste gezicht wat onbeholpen uitzien vergeet je dat onmiddellijk als je zijn strips begint te lezen.
Ik vind Punk rock & mobile homes een hilarisch boek en zeker de titel Stripboek van de maand waard.
Zelf was ik niet geschokt over de inhoud van dit boek, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen van deze kolderieke 'smeerlapperij' gediend is...
Vaak komen stripmakers die weird proberen te doen geforceerd op me over, niet bij Backderf.
Hoe vreemd de figuren die hij opvoert – en hun acties – ook zijn, Punk rock & mobile homes leest als een trein en voelt heel natuurlijk aan.
Dat een punkrock-levensstijl dat niet is blijkt uit een lijstje van in de strip optredende beroemdheden achterin het boek: geen van hen haalde de zestig...



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!