Recensie Manchette Tardi integraal HC Griffu, Kleine West Coast blues, De sluipschutter, Gek op moorden door Jacques Tardi & Jean-Patirck Manchette

Recensie Manchette Tardi integraal HC Griffu, Kleine West Coast blues, De sluipschutter, Gek op moorden door Jacques Tardi & Jean-Patirck Manchette

 

Recensie Manchette Tardi integraal HC
Griffu, Kleine West Coast blues, De sluipschutter, Gek op moorden
door Jacques Tardi & Jean-Patirck Manchette

 

Van de vier boeken die in Manchette-Tardi integraal gebundeld worden zijn er op het moment van dit schrijven nog maar twee leverbaar.
Herdrukken van dit soort liefhebbers-uitgaven zijn niet dik gezaaid, dus iedereen die de eerste ronde gemist heeft mag blij zijn met deze tweede kans.

De integrale bundelt alle verhalen die Jacques Tardi verstripte van de inmiddels overleden Jean-Patrick Manchette. In het begeleidende dossier wordt uit de doeken gedaan dat het bij 't eerste verhaal Griffu nog een echte samenwerking betrof en dat de overige drie strips bewerkingen zijn die Tardi achteraf van Manchette's boeken maakte.
De samenwerking begon in 1977, véértig jaar geleden! Manchette schrijft dan aan Fatale en besluit één en ander te combineren. Gezeten aan een tafel in een café vertelt hij het verhaal aan Tardi, die aantekeningen maakt en het geheel uitwerkt tot een strip. Zodoende ontstaan een kleine twintig afgewerkte pagina's tot de heren plots aan een ánder verhaal beginnen: Griffu.
Waarom Fatale stopgezet werd weet niemand meer, zelfs Tardi niet
Jammer is 't wel... Dat blijkt als je de in deze integrale opgenomen afgewerkte pagina's leest:
Een intrigerend verhaal en wie wil weten hoe 't afloopt hoeft niet eens Frans te leren (Manchette's boeken werden nooit naar het Nederlands vertaald), want Max Cabanes bewerkte nog niet eens zo lang geleden datzelfde verhaal in de serie Vrije Vlucht onder de titel Femme fatale.

Tardi bewerkte meer Franse boeken, zijn Nestor Burma-reeks (inmiddels voortgezet door andere striptekenaars) is gebaseerd op de detective-boeken van Leo Malet.
In Manchette's door Tardi verstipte verhalen komen echter geen detectives voor. Toch ademen de strips eenzelfde sfeer als de Burma-strips. Hooguit zijn ze harder en rauwer. En de dialogen zijn – zo mogelijk – nog beter. Een voorbeeldje uit Griffu:

"Ik kon ze niet vertellen waar die klotedossiers waren en ik wilde het ook niet. Ze begonnen op me in te beuken. Op een gegeven moment begon het me echt pijn te doen. Ik maakte het daarna niet meer zo goed mee."
"'t Licht is uit bij die lul."

Manchette windt er geen doekjes om!
Ook de verhalen zijn sterk. Griffu gaat over een juridisch adviseur die zich er door een mooi snoetje in laat luizen. Net als bij Nestor Burma komt hij driftig aan 't pleisters plakken.
In Kleine West coast blues is de 'held' nog onschuldiger. Georges Gerfaut brengt een gewonde man na een aanrijding naar het ziekenhuis en komt daardoor op de hitlijst van een stel huurmoordenaars te staan. Geheel ongeschonden komt hij niet uit de strijd, maar voor een verkoopleider met de blues weet hij zich aardig te verdedigen! Er zit zeker ook humor in Manchette's verhalen. De moordenaars van Gerfaut grijpen steeds mis omdat de man op de dool raakt en zich steeds op een andere plek bevindt dan waar ze 'm verwachten. Als ze 'm eindelijk in 't snotje hebben en 'm op een overvol strand op klaarlichte dag trachten om te brengen levert dat een surrealistische scene op. Hun verrichtingen worden door gelukzalig glimlachende badgasten gadegeslagen, die de moordpartij blijkbaar voor een stoeipartij aanzien.
In de laatste twee verhalen draait het eveneens om keiharde moordenaars en gaan Tardi en Manchette voort op de ingeslagen weg.


Wie de vier Tardi-Manchette-albums niet in huis heeft mag zich deze bundeling niet laten ontgaan.
Heb je alle albums al wel, dan is de toevoeging van het onvoltooide Fatale plus één voltooide pagina van een vroegtijdig geaborteerde bewerking van Nada en het wat schamele dossier waarschijnlijk net niet voldoende om deze bundel er naast te zetten. Of het moet voor 't formaat zijn, want De Sluipmoordenaar en Gek op moorden werden aanvankelijk wat priegelig uitgegeven.
Fijn dat deze verhalen weer gewoon in de stripwinkel te koop zijn!
...En er zitten nog meer Tardi-herdrukken aan te komen...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!