Recensie De balling HC door Erik Kriek

Recensie De balling HC door Erik Kriek

 

Recensie De balling HC
door Erik Kriek

 

Na het tekstloze Gutsman en verstrippingen van H.P. Lovecraft-verhalen en murderballads is Erik Kriek terug met een boek dat hij geheel op eigen kracht geschreven heeft. De balling handelt rond een IJslandse familie, die hij op de eerste pagina's – net als bij Asterix vroeger – netjes aan de lezer voorstelt.
Denk je bij die 'even voorstellen'-pagina wellicht: Jemig hoe ga ik al die 'sons' en 'dottirs' uit elkaar houden, als je eenmaal aan het lezen bent is dat geen enkel probleem.


Van Kriek had ik misschien eerder verwacht dat hij aan de slag zou gaan met Viking-saga's, maar er is in De balling geen spoor van mythologie te ontdekken – al doet oma Unn wel wat aan hekserij.
De balling is een verhaal over twee families die zowel met elkaar vergroeid als uit elkaar geslagen zijn. Oorzaak: liefde, lust en macht, zoals eigenlijk altijd.
Het is dan ook geen groots en meeslepend epos dat Kriek hier vertelt; het is een verhaal over mensen zoals jij en ik. Met dat verschil dat ze in een andere tijd en in een andere cultuur leefden.
Vertrekkend vanuit een ogenschijnlijk heel eenvoudig uitgangspunt vertelt Kriek een verhaal dat de lezer volledig overtuigt. Voldoende randzaken om het gevariëerd te houden, maar niet zoveel dat het z'n verhaal in de weg zit.


Kriek's tekenwerk en (sumiere) kleurenpalet zijn niet veranderd sinds In the pines.
De man heeft een eigen stijl die je er meteen uitpikt.
Wat hij middels zijn tekenwerk vooral met bakken toevoegt is sfeer.
Kriek voelt zich duidelijk thuis in de Scandinavische streken die hij zo trefzeker op papier zet in De balling.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!