Recensie Blake & Mortimer SP De laatste farao door Francois Schuiten, Jaco van Dormael, Thomas Gunzing & Laurent Durieux

Recensie Blake & Mortimer SP De laatste farao door Francois Schuiten, Jaco van Dormael, Thomas Gunzing & Laurent Durieux

 

Recensie Blake & Mortimer SP De laatste farao
door Francois Schuiten, Jaco van Dormael, Thomas Gunzing & Laurent Durieux

 

Nee: de nieuwste Blake & Mortimer past niet in de reeks en ja: hij ziet er anders uit dan u gewend bent. De striptekenende architect François Schuiten bergt de tekenpennen op en wilde z'n carrière afsluiten met een opmerkelijk project: Een éigen Blake en Mortimer-avontuur.
Of nou ja... eigenlijk meer een Mortimer-avontuur. Blake speelt in De laatste farao een zeer bescheiden rolletje.

Dat is niet enige waarin deze special verschilt van de reguliere reeks. Allereerst is daar Schuitens tekenwerk natuurlijk. Hij zet een meer realistische Blake & Mortimer op papier en ik moet zeggen, dat misstaat onze helden in het geheel niet! Ook met meer naar de natuur getekende lijnen – in plaats van klare – had ik toch het gevoel dat ik een echte Blake en Mortimer zat te lezen.
Ook opvallend is de afwezigheid van grote lappen tekst. Waar je aan album uit de reguliere reeks altijd een flinke kluif hebt, ben je door De laatste farao – ondanks haar 90 pagina's – aanzienlijk vlotter heen.

Twee dingen springen er wat mij betreft uit: Het tekenwerk en de sfeer. Om met het eerste te beginnen: Schuiten is meer van de gebouwtjes dan van de poppetjes. Hoewel hij die laatste ook prima op papier krijgt blijkt gedurende het verhaal waar z'n hart ligt: bij het tekenen van architectuur.
En dat doet hij prachtig. Daaraan wordt nog eens stevig bijgedragen door de verbluffende inkleuring van Laurent Durieux. Die heeft niet klakkeloos de vlakjes die Schuiten openliet van een kleurtje voorzien, maar maakte grote stukken van Schuiten's arceerwerk onderdeel van zijn kleurenpalet.
Het ziet er allemaal prachtig uit. Bovendien kiest hij voor gewaagde kleurcombinaties (naar eigen zeggen volgt hij het kleurgebruik van zijn favoriete Blake & Mortimer-album), die de sfeer nog een extra boost geven.

Naast Durieux werkte er nog twee mannen mee aan het album: Schuiten schreef het verhaal met Jaco van Dormael en Thomas Gunzig. Drie man sterk en dan nog met zo'n – ja sorry hoor – slap verhaaltje voor de dag komen... Eigenlijk geven de heren een draai aan een aantal elementen uit klassieke Blake-verhalen, voornamelijk uit Het geheim van de grote piramide en De valstrik.
Het verhaal is er in dit project het bekaaidst vanaf gekomen, alsof de auteurs niet zozeer een verhaal hebben verzonnen alswel een bosje scènes die goed bij het tekenwerk van Schuiten zouden passen.
Maar goed, al met al tóch met plezier gelezen en de weegschaal slaat gelukkig zeker door naar de positieve kant.



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!