Recensie Rosa 2 HC De mannen door Francois Dermaut

Recensie Rosa 2 HC De mannen door Francois Dermaut

 

Recensie Rosa 2 HC De mannen
door Francois Dermaut

 

Door de ziekte van François Dermaut heeft het vier jaar geduurd voor hij zijn tweeluik over Rosa heeft kunnen voltooien. Het eerste deel is inmiddels volkomen uitverkocht geraakt...
Ziekte speelt – toeval of niet? – ook een grote rol in Rosa. Zij heeft zich namelijk aangeboden als scheidsrechter voor een weddenschap die door de mannen van het dorp is aangegaan. Het gaat er om wie het meest viriel is en Rosa moet dat gaan beoordelen.
Waarom besluit een eerzame dame het bed te gaan delen met tien mannen? Voor het geld is de meest voor de hand liggende reden, en dat klopt. Maar het zit niet helemaal zoals u misschien denkt: Dat geld heeft Rosa nodig voor haar doodzieke echtgenoot Mathieu, die lijdt aan tuberculose...


Rosa is uitgehuwelijkt aan Mathieu, die zich aanvankelijk deed gelden als een ongevoelige bruut. Gedurende de jaren zijn Rosa en Mathieu echter naar elkaar toegegroeid.
Zo gaat het ook een beetje met de weddenschap. Hoewel Rosa het aanvankelijk ziet als een noodzakelijk kwaad begint ze er gaandeweg de voordelen van in te zien.
En ook het gedrag van sommige van de mannen zal de lezer verrassen. Rosa kijkt er in elk geval van op, en ondanks enkele nare kantjes (gedonder met de kerk en jaloerse vrouwen in het dorp) pakt de weddenschap voor Rosa wonderwel uit.


Dermaut geeft een fraaie draai aan wat een reeks platte wippartijen had kunnen worden.
Zijn tekenwerk is tot het eind toe zeer verzorgd... er is niet aan af te zien dat de man ziek is.
Laten we hopen dat het hem beter gaat en dat hij ons in de toekomst nog meer strips van het kaliber Rosa kan bezorgen!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!