Recensie Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, Graaf van Rommelgem 1. Enigma door Etien & BeKa

Recensie Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, Graaf van Rommelgem 1. Enigma door Etien & BeKa

 

Recensie Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, Graaf van Rommelgem 1. Enigma
door Etien & BeKa

 

Na Zwendel krijgt nu ook de graaf van Rommelgem zijn eigen podium.
Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, graaf van Rommelgem Enigma geeft een inkijkje in het vroege leven van de graaf. Via Robbedoes kennen we hem als een eerbiedwaardige grijsaard, maar ook hij is jong geweest. In dit album raakt de graaf zelfs verliefd.
Wij lezertjes wisten niet dat hij tot zulks een frivoliteit überhaupt in staat was....

Het begint allemaal als de graaf in 1940 van zijn huishoudster een brief overhandigd krijgt, die gecodeerd is. De graaf ontcijfert de boodschap in no-time en die blijkt afkomstig van professor Black.
Black nodigt Rommelgem uit te komen werken in Bletchley Park, Londen. De graaf is geïnteresseerd en het komt bovendien goed uit, want juist op dat moment vorderen de Duitsers zijn kasteel.
In Bletchley Park zijn de knapste koppen bij elkaar gestoken om het geheim van de Duitse enigmamachine te ontraadselen. Sowieso een interessant gegeven en tijdperk, in Bletchley werkt Pancratius samen met Alan Turing en ontmoet hij Winston Churchill en Ian Fleming (de latere bedenker van James Bond).

De schrijvers van de strip Bertrand en Caroline (Beka) zorgen ervoor dat het optreden van de graaf naadloos past in de historie van Bletchley Park en ze slagen er bovendien in de werking van de Enigmamachine helder uit te leggen. Het lezen van enkele echte boeken over Enigma ten spijt was de werking van het apparaat mij nog steeds een raadsel tot ik Rommelgem ter hand nam.
Lees feestlijk, groei geestelijk zullen we maar zeggen.

Rommelgem's solovlucht is lang niet zo zwierig en speels als die van Zwendel – de twee zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken – maar beide spin-offs bieden een geloofwaardig inkijkje in de levens van deze twee randfiguren uit de Robbedoes-reeks, die ook zonder de piccolo en de eekhoorn uitstekend overeind weten te blijven.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!