Recensie Caravaggio HC 1. Met degen en palet & 2. Gratie door Milo Manara

Recensie Caravaggio HC 1. Met degen en palet & 2. Gratie door Milo Manara

 

Recensie Caravaggio HC
1. Met degen en palet &
2. Gratie
door Milo Manara

 

Caravaggio was een Italiaanse schilder, bekend om zijn dramatisch gebruik van licht en donker (camera obscura). Hij schilderde vooral bijbelse taferelen. Hij werkte – net als de meeste schilders – met behulp van modellen die hij zeer zorgvuldig positioneerde. Zo zie je op veel van zijn werken grote groepen mensen die elkaar op geen enkele manier in de weg staan, zitten of liggen.
Door het zeer zorgvuldig schikken van de modellen kregen zijn schilderijen iets extreem theatraals.
Caravaggio's grote gevoel voor compositie weet striptekenaar Milo Manara prima te vangen in zijn tweedelige stripbiografie van de schilder.
Manara laat in zijn strips zijn figuren al jaren op eenzelfde soort theatrale manier bewegen. Hij maakte voornamelijk erotische strips waarin de dames niet alleen met hun gezicht, maar ook met hun handen en de rest van hun lijf de extase aanschouwelijk maakten.
Grafisch is het dus dik in orde, Manara heeft op diverse plekken de echte werken van Caravaggio in zijn eigen tekeningen geplakt. Met een heel klein beetje lijnvoering eroverheen sluit dat perfect bij Manara's tekenstijl aan.

Caravaggio is tevens een dankbaar onderwerp voor een verhaal over de man. Hij was – ik citeer de tekst op de achterkant van het album – Prikkelbaar, fel, hedonistisch en driftig. De persoon Caravaggio was even dramatisch als zijn schilderijen. Hij wist zichzelf steeds weer opnieuw in de nesten te werken, en daar kan de scenarist Manara wel mee uit de voeten.
Prachtig tweeluik, waarmee Manara bewijst dat hij – nu hij ook verantwoordelijk is voor het scenario – geheel op eigen benen kan staan.
Na het verrassende Borgia (met scenarist Alejandro Jodorowsky) is Caravaggio een nieuwe stap in de ontwikkeling van deze grootse stripmaker.


(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!