Recensie Medici's 1. Cosimo de oude Van modder tot marmer & 2. Lorenzo il magnifico Van vader op zoon door Giovanni Lorusso, Eduard Torrents & Olivier Peru

Recensie Medici's 1. Cosimo de oude Van modder tot marmer & 2. Lorenzo il magnifico Van vader op zoon door Giovanni Lorusso, Eduard Torrents & Olivier Peru

 

Recensie Medici's
1. Cosimo de oude Van modder tot marmer &
2. Lorenzo il magnifico Van vader op zoon
door Giovanni Lorusso, Eduard Torrents & Olivier Peru

 

Stripuitgeverij Daedalus begeeft zich op allerlei vlakken en geeft strips in vele genres uit, maar specialiseert zich met name in fantasy- en historische strips.
Dat laatste lijkt simpel: Het verhaal is er immers al.
Je hoeft het alleen maar na te vertellen!
Uhhuh.
Feitjes op een rijtje zetten kan iedereen, maar vertéllen is iets anders.
Onder historische strips vind je helaas niet zelden 'taaie' verhalen.
De auteurs hebben dan hun jaartallen wel op een rijtje, maar het verhaal leest moeizaam. 
Des te aangenamer dat Daedalus' serie over De Medici wel goed geschreven is, aanzienlijk beter dan veel van hun andere historische strips.
Je moet er wél even de tijd voor nemen want Olivier Peru gebruikt veel, heel veel tekst. Daardoor duurt het even voor je een album uit hebt, maar langdradig of saai wordt het nergens.


Medici's
zal gaan bestaan uit vijf delen en elk deel zal gaan over één van de telgen uit dit roemrijke geslacht. Zoals vaker bij dit soort series wordt er door verschillende tekenaars aan gewerkt. Daardoor volgen de albums lekker vlot op elkaar, maar verschilt de tekenstijl lichtjes per album. Die van de eerste twee albums liggen vrij dicht tegen elkaar aan, al vind ik Giovanni Lorusso – tekenaar van deel 1 – ietsje fraaier tekenwerk afleveren dan Eduard Torrents van deel 2.


Het verhaal van De Medici's begint als Cosimo de Oude terugkeert in geboortestad Florence. Zijn vader heeft er fortuin gemaakt als bankier.
Het is Cosimo's bedoeling ook machtig en invloedrijk te worden en zijn familie tot de vooraanstaandste van de stad te maken. Je zou De Medici's de nouveau riches van het Florence van 1400 kunnen noemen... en daar kijkt de heersende macht op neer.
Het eerste album handelt voornamelijk over de strijd tussen Cosimo en Rinaldo Degli Albizzi. De haat tussen die twee laait zó hoog op dat Cosimo besluit een huurmoordenaar op Rinaldo af te sturen. Hij blaast de actie af als hij zich bedenkt dat Rinaldo hem levend van meer nut kan zijn.
Wat Cosimo onderscheidt van zijn stadsgenoten is zijn heldere verstand en zijn lef. En zijn brandende ambitie natuurlijk. Het geld dat zijn vader als bankier verdiende wordt listig aangewend om de juiste tandwielen te smeren en Cosimo slaagt in zijn opzet. De familie heeft daar baat bij, maar ook de stad Florence. Die fungeert overigens als verteller in deze strip en ziet – eindelijk na jaren – de koepel op haar kathedraal voltooid onder het bewind van Cosimo de Medici. Je ziet 'm gedurende dit eerste deel langzaam groeien.


Het tweede album handelt om Cosimo's kleinzoon Lorenzo il Magnifico.
Cosimo's zoon stond namelijk na zijn vader's dood maar heel even aan het hoofd van de familie alvorens zelf te overlijden. Zijn zoon Lorenzo was dan ook nog erg jong toen hij de teugels in handen kreeg.
Zijn voornaamste doel geldt het overwinnen van de vooroordelen die zijn jeugd opwerpt. Lorenzo toont zich spijkerhad en gaat zelfs oorlogen en veldslagen niet uit de weg.
Peru voorziet zowel Cosimo de Oude als Lorenzo il Magnifico van geloofwaardige karakters én geeft elk een heilige missie mee die van Medici's een geslaagde historische strip lijken te gaan maken!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!