Recensie Deathfix De misdaadthriller met een (zweet)geurtje door Nix & Benus

Recensie Deathfix De misdaadthriller met een (zweet)geurtje door Nix & Benus

 

Recensie Deathfix De misdaadthriller met een (zweet)geurtje
door Nix & Benus

 

Digitaal strips lezen, ik vind 't maar niks. Toch zou het zomaar de toekomst kunnen zijn. Dat dacht men ook bij Dupuis, nota bene één van de oudste Belgische stripuitgevers. Van dat oude Dupuis is anno 2019 natuurlijk niets meer over... Het is gewoon een modern bedrijf geworden dat striptekenaar Nix opdracht gaf een webtoon te tekenen: Een strip die op de telefoon, de tablet of voor mijn part op de googlebril te belezen zou zijn. Nix ging akkoord op één voorwaarde: Er moest ook een papieren versie komen. Goed zo, Nix!
In het eerste gedeelte van Deathfix (het resultaat) is nog te zien dat Nix werkte voor digitale media:
De plaatjes zijn verticaal georiënteerd, iets dat in strips zelden voorkomt. Op een gegeven moment staakt hij dan ook deze schier onmogelijke taak en laat de strip voor digitale publicatie ver'knippen'.
Een ander saillant detail is dat Deathfix handelt over voetbal – iets waar tekenaar Nix niets mee heeft.
Dat hoeft blijkbaar ook niet. Uw recensent heeft ook niets met het balspel der balspelen en heeft toch genoten van deze misdaadthriller met een (zweet)geurtje.


Gus Kok is de succesvolle trainer van SC Moskou. De directie van die club is niet vies van een beetje matchfixing: De wedstrijd richting een vooral bepaalde eindstand dirigeren. Daar is namelijk een hele boel geld mee te verdienen. Gus doet braaf mee en heeft financiëel dan ook weinig te klagen:
groot – volautomatisch – huis, dure slangeleren laarsjes (die enigszins detoneren met zijn eeuwige trainingspak) en natuurlijk een dure sportauto. Als hij van Chinese zijde een aanbod krijgt om matches naar hún wensen te fixen slaat hij dat dan ook af. Hoewel er veel, héél veel geld mee gemoeid is.
Maar de chinezen geven niet zomaar op: als geld Gus niet motiveert zetten ze een ander middel in...
Gus is homosexueel, iets dat een publieke figuur in Rusland beter voor zich kan houden.
Gus heeft geen keus en gaat
weinig enthousiast in zee met de Chinezen.
Met zijn in Rusland soepel geworden geweten moet dat niet zo'n probleem zijn. Toch?
Tja... wél als de Russen én de Chinezen dezelfde match willen fixen. Met een verschillende eindstand!

 

Nix is de maker van Kinky & Cosy, een rebelse gagstrip, wel even wat anders dan een 150 pagina's tellende graphic novel, maar daar is weinig van te merken als je Deathfix doorleest.
Nix vertelt op creatieve wijze een onderhoudend verhaal waarin de humor vooral in de blik van Gus verankerd ligt: Die straalt bijna voortdurend absolute doodsangst uit! En wie zal 't hem kwalijk nemen?
Het tekenwerk (in samenwerking met Benus vervaardigd en geinkt door Kevin Cuyt) is simpel maar doeltreffend (pun not intended). Weinig lijntjes, maar veel zeggingskracht.
Deathfix is echt een volwassen graphic novel geworden!
Nix houdt de spanning er in, speelt geraffineerd met Gus' verleden als keeper en geeft de lezer waar voor z'n geld. Of voor z'n bundel...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!