Recensie Ik Rene Tardi krijgsgevangene in Stalag IIB 3 HC Na de oorlog door Jacques Tardi

Recensie Ik Rene Tardi krijgsgevangene in Stalag IIB 3 HC Na de oorlog door Jacques Tardi

 

Recensie Ik Rene Tardi krijgsgevangene in Stalag IIB 3 HC
Na de oorlog door Jacques Tardi

 

Ik René Tardi Krijgsgevangene in Stalag IIB begon als een strip over de krijgsgevangenschap van stripmaker Jacques Tardi's vader. Die diende in de Tweede Wereldoorlog als tankcommandant bij het Franse leger tot dat verslagen werd en hij in Stalag IIB terechtkwam. Zijn verblijf aldaar en zijn terugkeer naar Frankrijk beschreef Tardi op eigenzinnige en magnifieke wijze in de eerste twee delen van deze reeks. We dachten dat het daarmee schluss zou zijn, maar Tardi had nog een dérde deel voor ons in petto: Na de oorlog.

Al lezende wordt je duidelijk waarom Tardi vond dat dit verhaal erbij verteld diende te worden. Hij deed met zijn vrouw Dominique Grang onderzoek voor de eerste twee albums en bezocht enkele plekken waar zijn vader gedurende de oorlog verbleef. Daarbij kwam hij als het ware oog in oog te staan met zijn eigen bestaan, dat natuurlijk gedeeltelijk vervlochten was met dat van zijn vader.
Die tekende na zijn terugkeer in Frankrijk steeds bij – er moest tenslotte brood op de plank – en diende een tijd voor het Franse leger in Duitsland, eerst in Bad Ems, later in Fritzlar.
Bij het bezoeken van die steden komen bij Jacques Tardi de herinneringen aan zijn jeugdjaren boven. Hij sluit zijn cyclus af als René Tardi definitief afzwaait en terugkeert naar het burgerleven, maar eigenlijk is zijn verhaal dan niet langer Ik René Tardi, maar Ik Jacques Tardi.

Hoewel dit derde deel lang niet zo indringend is als de onthutsende eerste twee delen levert Tardi wederom een geweldig stripalbum af. Niet alleen beschrijft het het leven van vlak na de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw, maar dankzij pa's stationering in Duitsland ook de politieke en economische toestand van het na-oorlogse Europa.
De jonge Jacques gaat naar school, leest strips en... tekent met zijn kleurpotloden. Als hij aan het eind van dit derde deel op school het nieuwe weekblad Kuifje mag inkijken – 'twee minuten, meer niet!' – beseft hij meteen dat al die stripblaadjes die hij totdantoe zag er niet meer toe doen. Dít is andere koek!
Op dát exacte punt eindigt de biografie van René en begint die van Jacques Tardi, de striptekenaar...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!