Recensie Ramiro compleet door Vance & Jacques Stoquart

Recensie Ramiro compleet door Vance & Jacques Stoquart

 

Recensie Ramiro compleet
door Vance & Jacques Stoquart

 

Jaren geleden al werd ons – in de reeks Alles van Vance – de complete Ramiro beloofd. Alles van Vance besloeg in Frankrijk dertien delen, maar in Nederland bleef het bij twaalf en zo bleven we verstoken van dat in ons land nooit gepubliceerde negende en afsluitende deel.
Alles van Vance was sowieso een misleidende titel, de man publiceerde meer dan tachtig albums
, dat valt allemaal niet in één reeks onder te brengen...
Nu uitgeverij Dark Dragon de integrale Ramiro van Dargaud in het Nederlands vertaald heeft blijkt dat we zelfs mét dat 13e Alles van Vance-deel de complete Ramiro nóg niet in huis hadden gehad:
Op het eerste gezicht bevat Ramiro compleet namelijk maar liefst vijf albums die onze taalgrens niet eerder overstaken...
Zo'n feest is het niet helemaal: Castro Siero en De ogen van Guardiana vormen één album dat vanwege de chronologie in twee gesplitst is en de drie laatste verhalen zijn een stuk korter dan albumlengte, maar al met al vind je in deze box toch het equivalent van drie albums die je nooit eerder las.


Ramiro werd door Vance getekend en (grotendeels) zelf geschreven voor het blad Femme d'Aujourd'hui (de hedendaagse vrouw). Je vraagt je af wat de toentertijdse-vrouw-van-vandaag ermee moest. Ramiro is niet bepaald kost voor de gemiddelde Libelle- of Margrietlezeres.
Het is een historische strip pur sang, die ontstond uit Vance's liefde en belangstelling voor de Spaanse geschiedenis.
Het is een weinig gekende geschiedenis. Romeinen tegen Galliërs, Amerikanen tegen nazi's of russen en je weet meteen wie de schurk is, maar van Visigoten, Berbers en dergelijke weten we – in ieder geval hier in de lage landen – weinig af.
Dat maakt Ramiro soms een wat taaie leeservaring. Dat komt mogelijk ook omdat Vance geen geroutineerd scenarioschrijver is. Bij menig verhaal dreigde ik de draad kwijt te raken, maar uiteindelijk wist Vance me steeds duidelijk te maken wat er nou precies gaande was.

 

Na twee introducerende albums vertelt Vance met Ramiro de bastaardzoon van de Spaanse koning drie lange verhalen.
In het eerste volgt hij de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella als begeleider van een geheimzinnige Teutoonse ridder en diens zwijgzame vrouw. In het tweede maakt hij jacht op de goudschat van de Visigoten. In het laatste avontuur bevrijdt hij het volk van Arnaca van een wrede bezetter.
Ik denk dat Vance meer geïnteresseerd was in het tekenwerk dan in de eerlijk gezegd wat dunne verhaaltjes. Maar dat tekenwerk is dan ook zeer de moeite waard. Naarmate de reeks vordert komt de nadruk meer en meer op de landschappen te liggen, en die tekent Vance prachtig.


Het is aan de verhalen af te lezen dat Ramiro een wat ongewone ontstaansgeschiedenis heeft. Op verschillende plekken voegde Vance later tekenwerk toe aan de originele platen. Dat is te zien aan de veel cleanere tekenstijl, maar ook aan de jaartallen die hij bij zijn handtekening vermeldt.
In het negende album hervertelt hij zelfs gedeeltelijk de gebeurtenissen uit twee eerdere albums.
Hoewel alle historische dossiers uit de oorspronkelijke reeks (bestaande uit foto's en teksten over de landschappen, gebouwen en de historie) opgenomen zijn in deze integrale ontbreekt enig inkijkje in hoe Ramiro tot stand kwam.
Jammer, want dat was voor de stripliefhebber een interessante toevoeging geweest.
Maar ach, wat zeur ik... Ramiro éindelijk compleet!


(HH)

Interesse? Koop het album hier!