Recensie Agatha Christie 1. Moord in de Orient-expres 2. De geheime tegenstander 3. Moord in de bibliotheek door Tsai Chaiko, Emilio van der Zuiden, Olivier Dauger, Benjamin von Eckartsberg & Dominique Ziegler

 Recensie Agatha Christie 1. Moord in de Orient-expres 2. De geheime tegenstander 3. Moord in de bibliotheek door Tsai Chaiko, Emilio van der Zuiden, Olivier Dauger, Benjamin von Eckartsberg & Dominique Ziegler

 

Recensie Agatha Christie
1. Moord in de Orient-expres
2. De geheime tegenstander
3. Moord in de bibliotheek
door Tsai Chaiko, Emilio van der Zuiden, Olivier Dauger, Benjamin von Eckartsberg & Dominique Ziegler

 

De nieuwe Agatha Christie-reeks van Dark dragon is eigenlijk meer een collectie dan een reeks. Hoewel alle delen gebaseerd zijn op verhalen van Agatha Christie is de inhoud toch te verschillend om van op elkaar aansluitende delen te spreken.
Niet alleen is er steeds een ander tekenaar/schrijver-koppel aan de slag, bovendien is er in alle totnogtoe verschenen delen een andere hoofdrolspeler.
In het eerste deel is dat de Belgische detective Hercule Poirot.
Hij krijgt een klassieke moord op te lossen: een met messteken om het leven gebrachte dode in een van binnenuit vergrendelde treincoupé. Ongeveer tegelijkertijd met de moord strandt de Oriënt-Expres ten gevolge van hevige sneeuwval en is het gezelschap – waaronder de moordenaar – afgesloten van de buitenwereld. Voordeel daarvan is dat de moordenaar geen kant op kan en dat Poirot alle tijd heeft één en ander uit te pluizen...
Het levert een door Benjamin von Eckartsberg goed verteld, degelijk detective-verhaal op met een verrassend plot (voor wie het overbekende verhaal nog niet kende tenminste) en ook het tekenwerk van Tsai Chaiko is prima.
Chaiko & Von Eckartsberg werkten al eerder samen aan Kroniek der onsterfelijken.

Het tweede deel De geheime tegenstander is in handen van Emilio van der Zuiden (De autoreportages van Margot, Bob Neyret) en bevat veel uitgesprokener tekenwerk dan het eerste deel. Van der Zuiden kan maar met moeite verhullen dat hij de kost verdiende als Pin-up tekenaar: Hun preutse Victoriaanse jurken ten spijt komen de houdingen en de blikken die hij de vrouwen meegeeft eerder uit de Playboy dan uit My lady's boudoir. Het maakt dit deel met Beresford als detective wat ongeloofwaardiger maar ook smeuïger en vlotter dan het eerste deel.

 

Het derde deel Moord in de bibliotheek is een avontuur van Miss Marple. Leuk is dat het zich 1966 afspeelt, toen de generatiekloof op z'n diepst was. Aan de ene kant de gevestigde orde (politie, Miss Marple) aan de andere kant de hippe jeugd (filmmaker Basil Blake en een koppeltje meisjes in mini-jurken). Er wordt door tekenaar Olivier Dauger (Hemel in puin/strijd) in deze strip veelvuldig naar films en popmuziek van die tijd verwezen.
Dauger tekent in klare lijn – een stuk stijver dan het tekenwerk van Van der Zuiden – maar dit heldere tekenwerk past uitstekend bij een detectivestrip als deze.

 

Al met al drie zeer leesbare, niet al te pretentieuze strips. Zeker qua tekenwerk een welkome upgrade ten opzichte van de veel pulperiger Lefrancq-detectivestrips uit de jaren negentig...



(HH)

Interesse? Koop het album hier!